Af - 19/01-16 19:00

Sådan påvirker ventemusik din hjerneSådan påvirker ventemusik din hjerne

Ventemelodier kan frustrere eller glæde dig - men hvorfor er det sådan?

Bildstrecke im Grossformat »

Når du ringer til for eksempel lægen eller en virksomhed bliver din øregang ofte mødt af en ventemelodi. Og selvom ventemusikken kan føles irriterende, så har undersøgelser vist, at tiden i røret føles kortere, når vi ikke bare skal lytte til en biptone. Det siger Niels Christian Hansen, der er musikteoretiker og tilknyttet forskningscentret Music in the Brain til Søndagsavisen.

- Ventemusik er en slags sudoku i klingende form for vores hjerne. Den engagerer os og sætter hjernen i gang med at forudse, hvad næste tone i musikken er, og på den måde bliver vores hjerne holdt i gang, forklarer han.

Sådan snyder din hjerne dig hver dag
Sådan snyder din hjerne dig hver dag

Dog fungerer musikken bedst, hvis det er musik, som du kan lide. Derfor er udfordringen for mange virksomheder, at finde den ventesang, som flest mulige kan lide.

- Folk kan typisk godt lide musik, der er forholdsvis let at forudsige. De fleste popmelodier er nemme at lytte til, fordi vi let kan gennemskue, hvad der vil ske i musikken, siger Niels Christian Hansen.

Den er god nok: Derfor kan du dø af skræk
Den er god nok: Derfor kan du dø af skræk

Han forklarer, at vi bliver neurokemisk belønnet, hvis vi gætter rigtigt - og musikken indfrier vores forventninger. Derfor bliver vi automatisk hængende i røret lidt længere, hvis vi kan lide musikken.


LÆS OGSÅ: Stolt mor til dreng med defekt næse: Han er min Pinocchio

LÆS OGSÅ: Er du stærk i denne kropsdel? Det gør din hjerne skarpere

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx