Af - 15/09-15 22:44

Danske asylvilkår slår nabolandesDanske asylvilkår slår nabolandes

Opgørelse viser, at Danmark har de næstbedste vilkår i Europa.

storybild

Flytgninge i Padborg Under en schengen kontrol besluttede en familie fra iran sig at søge asyl i Danmark. De bliver nu kørt til Frøslev skole i Padborg Foto: Mikkel Berg Pedersen (Billede: Polfoto/Pedersen Mikkel Berg)

Modsat den udbredte opfattelse er Danmark blandt de europæiske lande, der tilbyder nyankomne asylansøgere de allerbedste vilkår. Det viser en samlet opgørelse over en række europæiske landes kontante ydelser, som den paneuroæiske paraplyorganisation for 90 ngo’er, European Council on Refugees and Exiles, har foretaget for Politiken.

En enlig voksen asylansøger modtager i Danmark 2.567 kroner om måneden, mens de får deres sag behandlet. Beløbet dækker over en såkaldt grundydelse og et dagligt tillæg, mens deltagelse i aktiviteter kan trække op og gratis mad på ansøgerens asylcenter kan trække ned.

Til sammenligning ligger kun Tyskland højere med en ydelse svarende til 2.640 kroner. I Belgien, Frankrig, Storbritannien, Holland og Ungarn er beløbet også lavere – og i Sverige, der i år forventer at modtage 90.000 asylansøgere, lyder den sammenligelige ydelse på 1.700 kroner.

Flygtninge og migranter sætter kurs mod Kroatien
Flygtninge og migranter sætter kurs mod Kroatien

Der kan dog i de enkelte lande være særlige tillægsordninger, skriver Politiken.

Også på andre parametre er Danmark blandt de europæiske lande, der tilbyder bedst vilkår til nye asylansøgere. I Danmark venter asylansøgere eksempelvis 3-5 måneder på at få deres sag behandlet, mens sagsbehandlingstiden er 7-8 måneder i Sverige og 8 måneder i Tyskland. Og indkvarteringen i de danske asylcentre skønnes også at være bedre end i Tyskland, hvor mange placeres i teltlejre.

Golfen beder verden give flygtninge mere hjælp
Golfen beder verden give flygtninge mere hjælp

EU's indenrigsministre indkaldes til nyt krisemøde
EU's indenrigsministre indkaldes til nyt krisemøde

- Generelt er Danmark et rigtig godt asylland sammenlignet med resten af Europa. Vi er helt oppe i den øverste gruppe, og det er forfærdeligt, at regeringen bevidst prøver at skabe et forkert billede af Danmark som et dårligt asylland. Det kommer også til at skade asylansøgerne, som kommer til at bo i en teltlejr i Tyskland i stedet for på et asylcenter i Danmark – og kommer til at vente langt længere på asyl, siger leder af initiativet Refugees Welcome Michala Bendixen, til Politiken.

Lektor i national branding på CBS Mads Mordhorst, der leder et forskningsprojekt om dansk omdømme siden Muhammedkrisen, mener, at debatten bygger så meget på følelser, at fakta fortrænges.

München i migrantkrise gør klar til Oktoberfest
München i migrantkrise gør klar til Oktoberfest

- Internationalt er grunddiskursen, at Danmark ikke er et flygtningevenligt land – et land, der gerne vil holde flygtninge ude. Men det image, vi har fået, er dårligere, end tallene viser. Sagen er, at debatten om flygtninge er meget patosbelagt, og det gør det svært at komme igennem med de statistiske argumenter, siger Mads Mordhorst til Politiken.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) fastholder over Politiken, at reglerne skal strammes.

- Vi skal ikke være et land, der adskiller os fra de andre lande på ydelsesniveau. Vi er gået til valg på at mindske tilstrømningen, og der vil løbende blive ændret på reglerne. Og det vil ikke blive til det lempeligere, siger hun til Politiken.

LÆS OGSÅ: Rigspolitiet: Cirka 7500 flygtninge har krydset grænsen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx