Af - 24/11-16 04:00

Politiet aflytter de forkerte og åbner breve ulovligtPolitiet aflytter de forkerte og åbner breve ulovligt

Politiet får i en række sager kritik for at foretage ulovlige aflytninger og åbne breve uden tilladelse, viser metroxpress aktindsigt.

storybild

Politiet er 12 gange på godt et år taget i at overvåge danskere ulovligt (Billede: Katrine Emilie Andersen)

Politiets efterforskere har åbnet pakker med doping og hash, aflyttet forkerte mobiltelefoner og besøgsrum, samt indhentet teleoplysninger uden først at have fået godkendelse fra en domstol.

Det viser metroxpress’ aktindsigt i 12 sager, hvor Justitsministeriet i 2015 til sommeren 2016 er blevet orienteret om, at politiet har brudt den såkaldte meddelelseshemmelighed.

Ifølge Rigsadvokaten blev, der i 2015 overvåget 2.942 personer. Selv om kun få er overvåget ulovligt er det stærkt problematisk, mener Kristian Mølgaard, formand for forsvarsadvokaterne.

- I Danmark har det ikke den ultimative konsekvens, at beviser ikke kan anvendes, hvis de er fremskaffet ulovligt. Derfor man kan i visse tilfælde have en oplevelse af, at politiet ser stort på, om de bryder loven, siger han.

I USA underkender retten ofte beviser fremskaffet ulovligt.

Københavns Politi har fire kendelser, Fyns Politi tre og Østjyllands Politi to sager for ulovlig overvågning. Statsadvokat Mohammad Ahsan, klageinstans i sagerne, siger:

- Vi tager det naturligvis alvorligt, når retten konstaterer, at der i forhold til retsplejeloven er lavet en fejl. Derfor undersøger vi løbende hver enkelt sag, for i videst muligt omfang at modvirke at den slags fejl sker igen, skriver han.

I en sag har man aflyttet den forkerte, fordi man har tastet et forkert nummer ind i telesystemet, og i andre sager har politiet åbnet pakker uden tilladelse.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard mener ikke, at sagerne udgør noget stort problem og fremhæver, at man i Danmark har ‘fri bevisbedømmelse’:

- Det betyder, at domstolene ikke er bundet af formelle bevisregler. Ulovligt tilvejebragte beviser godtages som regel, hvis det kan bidrage til at afklare væsentlige bevisspørgsmål, herunder også at få skyldige personer dømt, især i alvorlige sager.

Forsvarsadvokat Tyge Trier undrer sig, om politiet orienterer de, der er overvåget ulovligt.

- Jeg kan godt frygte at politiet ikke aktivt underretter de personer, der har været udsat for ulovlig overvågning – hvor disse sager kun cirkulerer mellem politi, statsadvokat, rigsadvokat og justitsministeriet. Man bør aktivt gå ud og orientere og beklage overfor den borger, som har været udsat for den krænkelse at være udsat for en ulovlig overvågning, siger han.

På kortet herunder kan du se de 11 sager, hvor politiet i 2015 og 2016 har fået kritik for brud på reglerne.

LÆS OGSÅ: Politi får kritik for manglende indsats mod privat aflytning

LÆS OGSÅ: Mistanke i Emilie-sagen byggede på private aflytninger

LÆS OGSÅ: EU-lande vil både aflytte og sikre borgere mod aflytning

LÆS OGSÅ: FBI tippede Københavns Politi om danske dopingsælgere

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Er nu reelt udryddet: Det sidste...
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx