Af - 30/04-14 17:29

Sikkerhedsekspert i Se og Hør-sag: Beviser kan være slettet for længstSikkerhedsekspert i Se og Hør-sag: Beviser kan være slettet for længst

Det er ikke svært at slette e-mails og andre computerdata, så de ikke kan gendannes, fortæller internetsikkerhedsekspert oven på Se og Hør-sagen

storybild

(Billede: Polfoto)

Hvis de involverede i sagen om ugebladet Se og Hør, som er anklaget for at have købt personlige oplysninger om kendtes kreditkort via oplysninger fra Nets, har ønsket at slette mulige beviser, har de allerede haft god tid til at gøre det. Det vurderer en ekspert i it-sikkerhed over for metroxpress:

- Med mindre man er meget hurtig med efterforskningen, har de allerede haft rigtig gode muligheder for at slette beviser, siger Peter Kruse, leder af internetkriminalitetsafdelingen hos internetsikkerhedsvirksomheden CSIS.

It-ekspert: Utænkeligt at der ikke er sat spor
It-ekspert: Utænkeligt at der ikke er sat spor

Både den mistænkte it-specialist med en fortid hos Nets og IBM og den journalist, han tilsyneladende har lækket oplysninger til, har i løbet af det seneste døgn slettet profiler på Facebook og LinkedIn. Og nogen har besluttet sig for at slette spor som eksempelvis e-mails på private computere eller hos Nets, IBM eller Se og Hør, kan det sagtens lade sig gøre på en måde, så det kan blive tæt på umuligt at gendanne dem, fortæller Peter Kruse.

Politiet undersøger Se og Hør-skandale
Politiet undersøger Se og Hør-skandale

- Det vil de kunne gøre meget effektivt. Der findes programmer derude, som kan overskrive datalagre så mange gange, at data er umulige at finde igen, siger Peter Kruse:

- Spørgsmålet er også, hvor der kan have ligget hos eksempelvis Se og Hør, som måske kan implicere de skiftende ledelser. Så i det øjeblik sådan noget her bliver kendt, skal politiet hurtigt ud og sikre beviserne. Derfor er det afgørende at agere hurtigt for at kunne løfte bevisbyrden i en sag som den her bagefter.

Se og Hør-sagen: Nets og IBM har haft besøg af politiet
Se og Hør-sagen: Nets og IBM har haft besøg af politiet

Han påpeger, at den mistænkte it-specialist via sin baggrund vil have ret godt kendskab til, hvordan data kan slettes uden at kunne gendannes. Men også for mindre datakyndige personer kan det lade sig gøre at fjerne beviser fra computere:

- De softwareprogrammer kommer med instruktioner som kan minde om dem til en gammel videomaskiner. Så det er meget nemt at installere softwaren og så vente på, at den ordner resten, siger sikkerhedseksperten.

Chef på Ekstra Bladet sendt på ferie efter Se og Hør-skandale
Chef på Ekstra Bladet sendt på ferie efter Se og Hør-skandale

Onsdag kunne TV 2 fortælle, at politiet har været forbi både Nets og IBM for at samle beviser.

Nu rammer Se og Hør-skandalen udlandet
Nu rammer Se og Hør-skandalen udlandet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Dansktoppens nye overraskende...
bt.dk
Hareide-kriger skadet før VM: Det,...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx