Af - 01/01-14 21:16; Opdateret: 01/01-14 21:28

Ekspert: Thorning fiskede efter vælgereEkspert: Thorning fiskede efter vælgere

Frafaldne socialdemokrater og ældre vælgere var den primære målgruppe i Thornings nytårstale, vurderer ekspert.

storybild

Valg vindes på hjemmebanen. Derfor kredsede Thorning om de helt nære velfærdsdagordener i sin nytårstle, mens EU fik den kolde skulder, bemærker politiske kommentator på Berlingske Thomas Larsen. (Billede: polfoto)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) benyttede årets første dag og sin nytårstale til at lange ud efter Løkkes nulvækstplaner. Hun trækker dermed fronterne i dansk politik op forud for næste folketingsvalg, som senest skal falde i 2015.

Heftig debat: Det siger politikerne om Helles tale
Heftig debat: Det siger politikerne om Helles tale

Sådan lyder analysen fra politisk kommentator på Berlingske Tidende Thomas Larsen oven på Thornings tale, der var spundet sammen af en rød tråd om, at det politisk valg, hvordan samfundet formes. Et valg – der i statsministerens tale – står mellem Løkkes nulvækst og hendes og regeringens investeringer i den offentlige sektor.

- Vi vil hvert år bruge lidt mere på vores uddannelser. På bedre sundhed. På mere tryghed. Det har vi besluttet i en krisetid. For jeg tror ikke på nulvækst, sagde Thorning

Engell: Det manglede Thorning i sin tale
Engell: Det manglede Thorning i sin tale

Det er ifølge Thomas Larsen bemærkelsesværdigt, at Thorning benytter talen til at udfordre Løkke og Venstres nulvækst. Det er nemlig sjældent, at en statsminister benytter sin nytårstale til at gå i kødet på oppositionen. Men Thorning er trængt i meningsmålingerne, og er nødt til at satse offensivt frem mod næste valg, vurderer han.

– Den fortælling vil hun og regeringen udbygge frem mod næste valg, siger Thomas Larsen og tilføjer, at målgruppen for budskabet især er de titusindvis af Socialdemokrater, som har forladt S siden valget i 2011.

- Det et helt afgørende, at Thorning får vundet de frafaldne socialdemokrater tilbage. Uden dem kan hun ikke vinde næste valg, siger han.

Nytårstalen: Thorning langer ud efter Løkkes nulvækst
Nytårstalen: Thorning langer ud efter Løkkes nulvækst

Også de ældre fyldte meget i Thornings tale, bemærker Thomas Larsen.

- På den ene side, mener Thorning, at det vigtigt at forbedre vilkårene for ældre. Men det er også en iskold kalkule af, at DF har alt for godt tage i de ældre vælgere og et forsøg på at vinde dem over til S.

I det hele taget så og hørte danskerne ifølge Thomas Larsen en statsminister, der gjorde sig umage med tale ind i rød-hvid kontekst: Thorning nævnte for eksempel ikke forårets EU-parlamentsvalg og folkeafstemning om EU-patentdomstolen med et ord.
Folketingsvalg skal vindes på hjemmebanen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Ny bekymring for Hareide: Endnu en...
bt.dk
Så du detaljen ved Pione Sistos...
bt.dk
Voldsmand fra tog efterlyses: Har du...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx