01/03-14 18:18

Vikaren fra helvede er igen ude med rivenVikaren fra helvede er igen ude med riven

SF løb fra sine løfter og førte en principløs politik direkte vendt mod partiets egne vælgere, siger Hønge.

storybild

(Billede: Polfoto)

Principløs magtfiksering.

Sådan betegner SF's folketingsmedlem Karsten Hønge sit partis knap 28 måneder i regering. Fra talerstolen på SF's landsmøde i Kolding leverer han lørdag en nådesløs kritik af Villy Søvndal og Annette Vilhelmsens regeringstid.

- Ja, vi besluttede at give partiet adgangskort til regeringen, men aldrig et frikort til at sælge vores egen bedstemor eller føre højreorienteret økonomisk politik dikteret af Det Radikale Venstre, lyder det fra Karsten Hønge.

Kommentator: Dyhr har en fair chance
Kommentator: Dyhr har en fair chance

Med sin åbenmundede kritik af partitoppen blev han af Ekstra Bladet døbt "vikaren fra helvede", da han midlertidigt kom i Folketinget i stedet for stressramte Anne Baastrup.

Ny formand: Ja gu' fanden var SF besværlige i regering
Ny formand: Ja gu' fanden var SF besværlige i regering

Her indledte han nærmest omgående en debat om, hvorvidt SF overhovedet skulle være i regering. Det skete i forbindelse med Dong-sagen, der kort efter betød SF's farvel til regeringen. Og det begræder Karsten Hønge ikke:

- Regeringsduelig er et ord, der går igen. Men er det virkeligt et krav, at man skal løbe fra sine løfter og føre politik direkte vendt mod sine vælgere? Regeringsduelighed har et beslægtet ord, nemlig den nødvendige politik.

- Meningsløsheden og kønsløsheden når nye højder. For begge ord dækker bare over, hvor dybt man skamløst bøjer sig for borgerlig tankegang, og hvor principløst magtfikseret man er, tordner Karsten Hønge.

SF-bagland skælder ud på Dong-ballademagere
SF-bagland skælder ud på Dong-ballademagere

Den politik har ført til en massiv vælgerblødning fra SF, der nærmest er skåret ned til en tredjedel i meningsmålingerne og har mistet næsten halvdelen af sine medlemmer på få år, mener Hønge:

- Mange vælgere har forladt os til højre og venstre og hjemme på sofaen, og begejstringen er afløst af politikerlede og apati. Hvad nytter det at vinde magten, hvis vi taber partiet, spørger han.

Gennem hele SF's tid i regering var partiets nye formand, Pia Olsen Dyhr, minister og støttede loyalt regeringens politik. I sin landsmødetale lagde Pia Olsen Dyhr dog afstand til regeringsprojektet, dagpengereformen og behandlingen af lærerne.

Det fik til slut to forsonende sætninger over Karsten Hønges læber:

- Vælgerne tørster efter et parti, der både vil magten og stå ved sin identitet. Sådan et parti kan SF blive, og Danmark har brug for SF.

- Med din tale så har du givet ny optimisme, Pia. Og ingen kan være i tvivl om, hvem der forsvarer de arbejdsløse. Det gør SF, siger Karsten Hønge.


/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx