Af - 13/03-16 17:26

Hver sjette cyklist indrømmer at de bryder denne færdelsregelHver sjette cyklist indrømmer at de bryder denne færdelsregel

Når fødderne træder i pedalerne, og cykelhjulene drejer, kan hver sjette finde på at tjekke deres mobil. Det er ulovligt - og det ved de fleste cyklister godt, viser en undersøgelse.

Metroxpress har tidligere cyklet sig en tur i København for at tage temperaturen på, hvorvidt cyklisterne overholder færdselsreglerne. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Den kan sms'e, den kan fylde dit øre med musik, og du kan også ringe til dine venner fra den.

Mobiltelefonen har i dag mange funktioner og måske endda for mange. I hvert fald er der flere danskere, der har så svært ved at holde nallerne fra telefonen, at de må omgå loven.

Hver sjette cyklist indrømmer, at de kan finde på at bruge håndholdt mobil, mens de træder fødderne i pedalerne. Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har udarbejdet for Gjensidige Forsikring.

Mere end hver anden cyklist bryder bevidst reglerne
Mere end hver anden cyklist bryder bevidst reglerne

Den tendens er Lars Haugaard, der er operativ leder i færdselsafdelingen i Københavns Politi, bestemt ikke begejstret for:

- Når du tjekker din mobil på cyklen, er det det samme som at cykle med en plastiksæk over hovedet. Du er uopmærksom på, hvad der sker omkring dig, så du kan ikke reagere på det, der sker foran dig, siger han til metroxpress.

Lars Haugaard forklarer, at de i politikredsen hver dag ser folk, der bryder loven ved at tjekke mobilen, mens cyklen er i fart. Ifølge ham er det især den yngre generation, som er slemme til at "overse" denne færdselsregel.

Se kortet: Her er Københavns 10 farligste vejkryds for cyklister
Se kortet: Her er Københavns 10 farligste vejkryds for cyklister

Mette Fynbo, der er formand for Havarikommissionen For Vejtrafikulykker, har også lagt mærke til, at mange cyklister er uopmærksomme, fordi de har travlt med at ekspedere en sms, mens de cykler. En adfærd, der er medvirkende til nogle af ulykkerne i trafikken.

- Vi har tidligere fået lavet en opsamling, som kigger på tværs af vores undersøgelser, hvor vi undersøgte, hvad der var årsagen til omkring 300 analyserede, alvorlige ulykker i trafikken. En tredjedel af ulykkerne var forårsaget af uopmærksomhed, siger Mette Fynbo til metroxpress.

Københavnerne skal opdrages til bedre cykelmanerer
Københavnerne skal opdrages til bedre cykelmanerer

Hun tror, mobilen bliver brugt så flittigt på cyklen, fordi folk forventer, at man altid er til stede.

- Det er blevet en integreret del af vores personlighed, at man har mobiltelefonen på sig hele tiden - også selvom man er i trafikken, siger Mette Fynbo.

Se kortet: Her er de ni farligste steder for en cyklist i Aarhus
Se kortet: Her er de ni farligste steder for en cyklist i Aarhus

Når cyklisterne retter blikket på mobilen frem for på cykelstien, ved langt de fleste godt, at det ikke er hensigtsmæssigt. I undersøgelsen svarer ni ud af ti af deltagerne nemlig, at mobilen ikke bør bruges, hverken når cyklisten er i bevægelse eller holder stille.

Flere af vores analyser har desværre vist, at mange bevidst bryder loven i trafikken. Og det ærgrer mig virkelig. Heldigvis er antallet af trafikdrab- og skader kun faldet i løbet af de sidste ti år. Men den positive udvikling risikerer vi at sætte over styr, hvis vi ikke overholder færdselsloven.
Det siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Christiania lægger kampesten på cykelstien: 'Vi er ikke en genvej'
Christiania lægger kampesten på cykelstien: 'Vi er ikke en genvej'

LÆS OGSÅ: Ny forskning afliver myte: Musik i ørerne giver ikke flere ulykker

LÆS OGSÅ: Trafikforsøg tester muligheden for en bedre Rantzausgade

LÆS OGSÅ: København er kåret til verdens bedste cykelby

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Prins Nikolais modeloptræden deler...
bt.dk
Prins Henriks nevø afslører private...
bt.dk
Andreas Christensen scorede...
bt.dk
Simpelthen fantastiske Simple Minds:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx