Af - 06/01-14 11:35; Opdateret: 06/01-14 12:07

Professor: Embedsmænd er i farezonen i skandalesagerProfessor: Embedsmænd er i farezonen i skandalesager

Det er usædvanligt, at Justitsministeriets departementschef er blevet fritaget for tjeneste. Men den slags sager ender næsten aldrig med fyring, forklarer professor.

storybild

Anne Kristine Axelsson har været den øverste embedsmænd i Justitsministeriet siden 2011, men er nu blevet sendt hjem, mens det bliver undersøgt, hvad hendes rolle var i den såkaldte PET-sag, der endte med at koster daværende justitsminister Morten Bødskov (S) jobbet. (Billede: Polfoto/Joachim Adrian/arkiv)

Regeringens ellers politisk neutrale embedsværk kan hurtigt komme i farezonen i forbindelse med politiske skandalesager.

Det står helt klart, efter at embedsmænd i den seneste tid er blevet blandet ind i flere skandaler – lige fra skattesagen over problemerne med den internationale klimaorganisation GGGI til det seneste eksempel:

Dagens nyhed om, at Justitsministeriets departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef i Politi- og Strafferetsafdelingen Jens Christian Bülow er blevet hjemsendt, fordi de skal forhøres om deres rolle i den sag om et aflyst besøg på Christiania, der førte til, at Morten Bødskov måtte gå af som minister for en lille måned siden.

Top-embedsmand sendt hjem: Skal forhøres om rolle i Bødskov-exit
Top-embedsmand sendt hjem: Skal forhøres om rolle i Bødskov-exit

- Man skal lade være med at koble de enkeltsager sammen, for det er vidt forskellige ting, men det er en fællesnævner, at embedsmændene meget nemt rykker i farezonen i politiske sager, lyder det fra professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen, Aarhus Universitet, der blandt andet har forsket i samspillet mellem politikere og embedsmænd.

Han definerer sagen som usædvanlig, men ikke uden fortilfælde. Hvis det ender med fyringer eller andre såkaldt tjenestemandsretlige sanktioner over for de to embedsmand, vil det til gengæld være ekstraordinært, fortæller Grønnegård – ifølge hans hukommelse første gang siden Tamil-sagen for 20 år siden.

- Men det er utroligt sjældent, at et tjenstligt forhør ender i en tjenestemandssag, for meget ofte viser tingene sig at være mere indviklede end som så, påpeger han.

Danskerne: Rejse-Løkke er årets skandale
Danskerne: Rejse-Løkke er årets skandale

Axelsson og hendes kollega skal nu i netop tjenstligt forhør. Justitsminister Karen Hækkerup håber, at den proces kan afsluttes inden sommer, og inden da er det ikke til at vide, om undersøgelsen ender i en decideret tjenestemandssag med eventuelle sanktioner, fortæller hun til TV2 News:

- Der er ikke draget nogen konklusioner eller fældet nogen dom, understreger ministeren.

De tjenstlige forhør skal ledes af et dommerkollegium bestående af en en pensioneret højesteretsdommer og to pensionerede landsretsdommere.

LÆS OGSÅ: Bødskovs gave til Hækkerup: Bevar Christiania

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Socialdemokrat opfordrer til opgør:...
bt.dk
Tør du se den? Ny horrorfilm har...
bt.dk
Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx