Af Lars Dinesen - 04/06-15 16:03

Kristendemokraterne kan koste Løkke sejrenKristendemokraterne kan koste Løkke sejren

I 2011 gik Kristendemokraternes stemmer til spilde for blå blok. Det kan ske igen, og det kan blive dyrt.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Bidstrup Stine)

Da Helle Thorning-Schmidt tilbage i 2011 kunne lade sig hylde som landets næste statsminister, var det med et usædvanligt snævert flertal i ryggen. Hver stemme blev afgørende, og det samme ser ud til at gøre sig gældende ved årets valg.

Dermed kan helt små marginaler vise sig at koste den endelige sejr, og mange har tidligere spekuleret i, hvorvidt Alternativet kan koste rød blok et stort stemmespild.

Men med Uffe Elbæk og resten af Alternativet ifølge meningsmålingerne direkte på vej ind i Folketinget, peger pilen nu pludselig på blå blok - nærmere betegnet Kristendemokraterne.

Og Rune Stubager, der er valgforsker ved Aarhus Universitet, vil bestemt ikke afvise, at Kristendemokraterne kan komme til at koste blå blok den endelige sejr.

Medie: Venstre truer med at nedlægge regioner
Medie: Venstre truer med at nedlægge regioner

- Alt tyder på, at blokkene kommer til at stå rigtig tæt, så som det ser ud lige nu, kan ganske få stemmer komme til at få en betydelig indflydelse, siger han.

Kristendemokraterne står i den seneste meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau til at få 0,9 procent af stemmerne ved det kommende folketingsvalg.

Det er et stykke under spærregrænsen på to procent. Stemmerne vil derfor gå til spilde for de borgerlige partier, som Kristendemokraterne typisk kaprer deres stemmer fra.

Løkke 'vandt' den første valguge på sociale medier
Løkke 'vandt' den første valguge på sociale medier

Ifølge Rune Stubager tyder intet på, at partiet har en mirakuløs slutspurt gemt i ærmet.

- Det tyder ikke på, at de for alvor har fået hul igennem i debatten. Og jeg tror, at mange af de ting, som de står for, simpelthen er for anderledes til danskerne, siger han.

Tilbage i 2011 fik Kristendemokraterne 28.070 stemmer, hvilket svarede til 0,8 procent af de afgivne stemmer.

Partiet kom altså ikke i Folketinget, og stemmespildet blev dyrt for blå blok under det tætte valg, der endte med rødt flertal på 50,2 procent.

Kristendemokraterne var senest repræsenteret i Folketinget i 2011, efter at Per Ørum Jørgensen havde valgt at forlade De Konservative til fordel for Kristendemokraterne.

Siden valget i 2001 har partiet dog ikke været over spærregrænsen. Alligevel mener Rune Stubager dog ikke, at partiet har planer om at forlade dansk politik.

- Jeg ser ikke umiddelbart nogen grund til, at de skulle lukke butikken. De forekommer at være et meget velorganiseret parti, siger han.

LÆS OGSÅ: BLOG: En uløkke kommer sjældent alene

LÆS OGSÅ: Bullshit-barometeret: Taler Løkke med to tunger om udenlandsk arbejdskraft?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx