Børn og forældre får aldrig  erstatning for dødelige lægefejlBørn og forældre får aldrig erstatning for dødelige lægefejl

Det er aldrig lykkedes børn og forældre at få erstatning for lægefejl, der har kostet deres nære familiemedlemmer livet. Fejlene har ikke været grove nok, lyder forklaringen.

storybild

(Billede: Polfoto)

Læger får hård kritik for fatale svigt. Men selv i de tilfælde, hvor lægernes fejl koster menneskeliv, er det ikke nok til, at efterladte børn og forældre kan få erstatning.

Samtlige sager er indtil videre blev afvist blandt andet med begrundelsen, at fejlene ikke skyldtes 'grov' uagtsomhed, samt at det ikke er ekstra belastende, at døden skyldes lægefejl.

Nægtet erstatning for lægefejl: 'Du er ikke nær pårørende til din døde mor'
Nægtet erstatning for lægefejl: 'Du er ikke nær pårørende til din døde mor'

»Der er ingen pårørende til patienter, der er døde på grund af behandlingsfejl, som har opnået at få erstatning. Det skyldes, at domstolene har sat barren så højt,« siger Liselotte Mikkelsen, advokat hos Advokaterne Store Torv i Aarhus, som har ført flere erstatningssager.

Hun undrer sig over den hårde praksis.

»Jeg tror ikke, at politikerne har tiltænkt, at ingen patienter skulle have erstatning for behandlingsfejl, der koster deres pårørende livet,« siger hun.

Læge gak-gak: Den fejl kunne han IKKE have begået
Læge gak-gak: Den fejl kunne han IKKE have begået


Har aldrig givet erstatning
Sagerne er opstået, efter at en ændring af erstatningsansvarsloven i 2003 åbnede op for, at pårørende skal kunne få erstatning. At det siden da har været umuligt for de pårørende til patienter at få erstatning, fremgår af et svar fra Sundhedsministeriet til Folketinget.

Patientforsikringen skrev sidste år, at reglen om at de efterladte kan få erstatning 'aldrig har været anvendt i sager efter klage- og erstatningsloven', svarede daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) i januar 2013.

Grove lægefejl førte til selvmord
Grove lægefejl førte til selvmord

Måtte ikke høre eksperter
Metroxpress beskrev i går en sag om to døtre, der mistede deres 75-årige mor på grund af en lægefejl. De fik afslag på erstatning, fordi de ikke blev betragtet som nære pårørende, da de ikke boede hos deres mor. Og der ud over blev lægefejlene ikke vurderet til at være grov nok, lød Patientforsikringens afgørelse.

Døtrene forsøgte at få Retslægerådet til at vurdere, om de dødelige fejl var 'grove' eller ej, men det fik de afslag på fra statens advokat, Kammeradvokaten, samt Patientskadeankenævnet, fremgår det af domsudskrifterne.

»Vi bad om at retslægerådet vurderede, om lægernes forsømmelser var udtryk for grov uagtsomhed, men det nægtede Patientskadeankenævnet os. Og selv om vi ankede fik vi afslag. At vi bliver afskåret fra det, finder jeg helt galt,« forklarer døtrenes advokat, Karsten Høj.

LÆS OGSÅ: Læger opererede forkert side af hovedet - to gange

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk traditionsklub ejer måltyv i...
bt.dk
Kaos i myldretiden på flere motorveje...
bt.dk
30 millioners forskel: Her er de...
bt.dk
Mand kæmper for sit liv - efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx