20/09-14 14:42

Spa-stemning beroliger fødende nordsjællandske kvinderSpa-stemning beroliger fødende nordsjællandske kvinder

Forsøg med beroligende musik og afdæmpet lys viser gode resultater for fødende på Nordsjællands Hospital.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Beroligende musik, dæmpet lys og rolige naturbilleder på tv-skærme. Det lyder måske ikke som en fødestue, men nærmere som et spaophold.

Ikke desto mindre er det disse rammer, fødende kvinder kan vælge, når de skal bringe et barn til verden på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Det nye initiativ har vist sig at være en succes, viser en undersøgelse lavet af Region Hovedstaden.

Siden efteråret 2013 har nordsjællandske kvinder kunnet vælge at føde på en sansefødestue. Det er en særlig type fødestue, hvor den fødende kvinde ved hjælp af beroligende musik og rolige omgivelser kan få fjernet fokus fra smerterne og opleve fødslen som mere behagelig.

Hotel i København har lavet hel etage med spa-værelser
Hotel i København har lavet hel etage med spa-værelser

En undersøgelse lavet af Region Hovedstaden blandt 102 nybagte mødre viser, at 93 procent af kvinderne oplever, at den særlige fødestue har haft en "meget positiv betydning for fødeoplevelsen".

- Vi kan se, at det med at komme ind på en sansefødestue er virkelig noget, der fjerner fokus fra det utrygge og stressende. Der hersker nærmest en spa-stemning, siger chefjordemoder på Nordsjællands Hospital, Katrine Hornum-Stenz.

Hun peger på, at det er helt naturligt, at man som kvinde er stresset, uanset om man er førstegangsfødende eller har født flere børn. Her virker sansefødestuerne med dæmpet musik og lys sammen med naturbilleder på tv-skærme beroligende.

- Vi havde en rigtig god oplevelse på sansefødestuen, hvor lyset og musikken gav en god grundstemning under hele forløbet, svarede en af kvinderne i undersøgelsen.

Cruise kan både byde på romantik, action, kultur og spa
Cruise kan både byde på romantik, action, kultur og spa

74 procent af kvinderne oplevede, at sansefødestuen har haft en "meget positiv indvirkning på smerteoplevelsen".

Sansefødestuen på Nordsjællands Hospital er den eneste af sin slags i landet, men det kan sagtens ændre sig, fortæller Kathrine Hornum-Stenz.

Bliv forkælet med ski og spa i Folgarida
Bliv forkælet med ski og spa i Folgarida

- De gode resultater har genereret en massiv interesse fra andre hospitaler rundt om i Danmark, der også overvejer at oprette sansefødestuer, siger hun.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Historisk astronaut er død
bt.dk
Her er den overraskende sandhed om...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Brandfolk slås mod voldsom brand -...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx