Eksperter advarer: Drop lightsodavand på slankekurenEksperter advarer: Drop lightsodavand på slankekuren

Lightsodavand forhindrer dig i at blive slank, hvis du er blandt de 61 procent af danskerne, der drømmer om at tabe sig i 2017, lyder rådet fra eksperter og nyt studie.

storybild

Måling af maveomfang. (Billede: Søren Bidstrup)

Hvis du er blandt det flertal i befolkningen, der drømmer om at tabe sig i 2017, skal du droppe lightsodavand.

Sådan lyder rådet fra førende ernæringseksperter.

- Lightsodavand er noget skidt, som man skal holde sig fra. De feder, siger Jens-Christian Holm, leder af Enheden for overvægtige børn og unge, Holbæk Universitets Hospital, som endda mener, at lightsodavand kan være værre end almindelig sodavand.

- De medfører at man bagefter vælgere sødere fødevarer, end man ellers ville have gjort, og store studier viser, at de gør endnu mere syg end sodavand med naturligt sukker, siger han.

Flere forskningsstudier har også peget på, at de sødemidler i lightsodavand kan bremse et vægttab. Senest viste et studie fra Massachusetts General Hospital, at sødemidlet aspartam blokerer for vægttab.

Også adjunkt i ernæringslære på Metropol, Preben Vestergaard Hansen, advarer mod lightsodavand:

- Vi har haft lightprodukter i mere end 20 år, og de har ikke haft en gavnlig effekt på vores vægt. Tværtimod er vi blevet stadigt tykkere. Undersøgelser viser da også, at lightsodavand gør ekstra sulten, giver trang til mere sukker og fastholder behovet for sødt, så nej, de giver ingen gevinster.

Det er dog ikke alle, der mener, at lightsodavand er et problem.

- Du vil dø af vandforgiftning, hvis du skal drikke nok kunstigt sødet sodavand til, at det kan påvirke dig negativt, og hvis man i forvejen drikker sodavand, vil light være et fornuftigt alternativ, forudsat at man ikke belønner sig selv med en kage bagefter, fortæller Morten Elsøe, cand. scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi.

Bjørn Richelsen, professor i klinisk ernæring ved Aarhus Universitet, vil også vælge light frem for almindelig sodavand, men han slår samtidig fast, at light ikke fører til vægttab:

- Det grundlæggende princip skal altid være at vælge vand, te og kaffe frem for lightsodavand. Men hvis valget står mellem light og almindelig sodavand, vil min vurdering være, at light er bedre. Det fører ikke til et vægttab, men på den anden side belaster heller ikke kroppen lige så meget som sukkersødet sodavand – dvs det er mindre usundt end sukkersødet sodavand, siger han.

LÆS OGSÅ: Chokerede forskere: Lightsodavand er værre, end vi troede

LÆS OGSÅ: Studie: Kvinder er hårdere mod overvægtige end mænd

LÆS OGSÅ: Vil du tabe dig? Så skal dit liv se sådan ud - altid

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Makabert ligfund i dybfryser skaber...
bt.dk
Hustruen blev fundet dræbt - her...
bt.dk
Sanne Salomonsens glædesudbrud har...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx