Af - 09/03-17 20:18

Ny lov bringer sommerens studenterkørsler i fareNy lov bringer sommerens studenterkørsler i fare

Ny lov gør, at flere vognmænd, der normalt kører studenterkørsel, må dreje nøglen om. Tåbeligt, lyder det fra DF.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet herover: 20 geniale eksempler på studentervogne.

Der kan blive betydeligt færre studentervogne på gaderne i Danmarks største byer til sommer. En ny lov betyder nemlig, at flere af de traditionelle vogne ikke længere må køre studenterkørsel i de såkaldte miljøzoner.

Loven blev vedtaget i januar og betyder, at veteranlastbiler ikke længere må registreres til veterankørsel, hvis de kører studenterkørsel. De skal nu i stedet registreres som godskøretøjer.

Studenterne amok: Her er 20 GENIALE billeder
Studenterne amok: Her er 20 GENIALE billeder

Det betyder, at de traditionelle veteranlastbiler skal have monteret et såkaldt partikelfilter, hvis de vil køre i landets fire største byer: København, Aarhus, Odense og Aalborg. Og sådan et filter er dyrt. Faktisk er det så dyrt, at flere vognmænd melder, at det slet ikke kan betale sig for dem at montere, og de vil derfor hellere dreje nøglen om.

Konsekvenserne af lovgivningen kan allerede mærkes hos studenterkørselsportalen ‘Book Studenterkørsel’.

- Flere af vores udbydere melder nu, at de helt vælger at forlade branchen for studenterkørsel, da udgiften slet ikke står mål med indtægten. Derudover kan det være vanskeligt at nå at skaffe og montere filtrene inden årets studenterkørsler i juni, siger Christian Lykke, som er stifter af ‘Book Studenterkørsel’.

Mor og søn blev studenter samme dag
Mor og søn blev studenter samme dag

Hvis vognmændene vælger at lukke butikken, vil det efterlade en masse kommende studenter uden vogn, når de veloverståede eksamener skal fejres med den traditionelle vogntur til sommer. Særligt i de store byer er der rift om vognene, og flere har booket deres vogne flere år i forvejen. Men det kan altså vise sig at være forgæves.

Hos 'Book Studenterkørsel' arbejder man nu på højtryk for at finde alternative køretøjer til de studenterhold, der kan blive ramt af den nye lovgivning.

- Vi vil selvfølgelig sætte alt ind på at finde en ny vogn blandt vores mange udbydere, til de klasser, som nu kommer til at stå i en trist situation på grund af den nye lovgivning, siger Christian Lykke.

'Derfor er Sofie Danmarks sejeste student'
'Derfor er Sofie Danmarks sejeste student'

Hos Dansk Folkeparti er man også utilfreds med lovgivningen. Transportordfører Kim Christiansen (DF) kalder det et helt urimeligt krav.

- Det er et bevis på, hvor tåbelige regler, man kan lave, og hvor besværligt man kan gøre tingene. Det kommer helt bag på mig, det må jeg nok indrømme, siger han og fortæller, at han vil drøfte sagen internt i partiets folketingsgruppe, inden han vil tage den op med den relevante minister.

Det er ikke første gang, nye love bringer studenterkørslen i fare. Tilbage i 2015 blev det fra EU krævet, at alle studentervogne skulle have monteret en såkaldt fartskriver. Det var særligt problematisk i veteranlastbilerne, hvor monteringen af fartskrivere ville være meget dyr. Lovgivningen blev modereret, så de gamle lastbiler kunne slippe afsted med en billigere løsning.

Studenter beskudt med æg og madolie på vogntur
Studenter beskudt med æg og madolie på vogntur

Allan Snogdahl er formand for Tungvogns Historisk Forening, som er en landsdækkende forening af veteranlastbilsførere og -ejere. Han mener, at lovgivningen rammer veteranlastbilerne for hårdt.

- Vi vil gerne leve op til myndighedernes krav, for de er til for at beskytte os. Men det her, det er for åndssvagt. Man skyder gråspurve med kanoner. Det er helt hen i vejret, at man for fire dages årlig kørsel med en veteranlastbil skal have installeret partikelfilter, miljøfilter og kontrolapparat, siger Allan Snogdahl.

Han forstår godt, hvis nogle vognmænd vil trække sig fra branchen. Et partikelfilter koster nemlig 35.000-50.000 kroner, og den investering kan ifølge Allan Snogdahl slet ikke svare sig for tre til fem dages kørsel om året.

Vrede og grædende studenter: Vognturen blev et mareridt
Vrede og grædende studenter: Vognturen blev et mareridt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sigmund fra 'X Factor' langer ud...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Morten Resen jubler: 'Det havde vi...
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx