Af Ritzau - 24/11-16 05:30; Opdateret: 24/11-16 09:48

Dom i Se og Hør-sagen: Det skal du holde øje medDom i Se og Hør-sagen: Det skal du holde øje med

Anklagemyndigheden kræver Henrik Qvortrup og andre tidligere Se og Hør-chefer straffet med to års fængsel.

storybild

Det var Henrik Qvortrup (tv.), der som chefredaktør på Se og Hør tilbage i 2008 indledte det kontroversielle samarbejde med en it-operatør, der mod betaling fodrede ugebladet med oplysninger om kendtes brug af kreditkort. Torsdag risikerer Qvortrup og fem andre at blive sendt i fængsel. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Den såkaldte Se og Hør-sag om ulovlig overvågning af kendte og kongeliges brug af kreditkort når sit foreløbige klimaks, når Retten i Glostrup torsdag fælder dom.

Efter 14 retsmøder er fronterne mildest talt trukket skarpt op: Mens anklagemyndigheden kræver lange og ubetingede fængselsstraffe, håber sagens seks tiltalte og deres forsvarsadvokater til det sidste på frifindelse.

Ifølge Vibeke Borberg, der er forskningschef i medieret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vil begge scenarier være opsigtsvækkende.

- Hvis de bliver frifundet, fordi foretagendet ikke er strafbart, skal vi til at undervise vores studerende i noget andet, end vi gør i dag. For vi regner ikke med, at det, de tiltalte har gjort, er lovligt, siger Vibeke Borberg.

Omvendt vil ubetingede fængselsstraffe ligeledes sende et stærkt signal.

I sagen kræves de tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen idømt op til to års fængsel. Og ifølge anklagemyndigheden er det magtpåliggende, at straffene er ubetingede.

- Hvis vi er i en situation, hvor redaktionelle medarbejdere skal i fængsel, vil det være ganske usædvanligt i Danmark, siger Vibeke Borberg.

Hun henviser til, at man skal helt tilbage til 1970'erne for at finde et eksempel på en journalist eller redaktør, der blev straffet med ubetinget fængsel for en redaktionel disposition.

- Det var en chefredaktør på Ekstra Bladet, der fik 14 dages hæfte (en mild type fængselsstraf, red.) for at have vist et privat nøgenbillede af en pige, der var blevet dræbt, siger forskningschefen.

Det er da også langt fra sikkert, at sagen ender med ubetingede fængselsstraffe.

I en tilståelsessag i august nøjedes Retten i Glostrup i hvert fald med betingede straffe til to eks-chefer på Se og Hør. Tidligere nyhedschef Lise Bondesen og tidligere redaktionschef Kim Bretov fik seks måneder hver.

Et fjerde scenarie ved torsdagens domsafsigelse er, at de tre dommere vælger at frifinde de tiltalte med henvisning til, at sagen er forældet.

Det vil ske, hvis retten afviser påstanden om, at den såkaldte tys-tys-kildes overvågning af kendte har været så systematisk og omfattende, at lovovertrædelsen kan betegnes som værende "særligt skærpende".

Dommen i sagen afsiges i et retsmøde klokken 12.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kevin Magnussen har travlt:...
bt.dk
Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx