Af Ritzau - 16/05-16 07:31

Udenrigsministeren håber på handlingspræget kvindetopmødeUdenrigsministeren håber på handlingspræget kvindetopmøde

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ser frem til konkrete handlingsforslag på kvindekonference i København.

storybild

Katja Iversen er direktør for den internationale organisation Women Deliver, der kæmper for at styrke kvinders position i samfundet. Her ses hun og resten af teamet bag konferencen. (Billede: Scanpix/Marie Hald)

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) håber, at der kommer konkrete handlingsforslag på bordet, når København i de kommende dage er værtsby for en international konference om kvinders rettigheder, sundhed og vilkår.

- Jeg håber, at det bliver et meget handlingsorienteret topmøde. Vi skal ikke bruge tiden på at formulere en eller anden lang tekst med masser af flotte ord.

- Vi skal bruge tiden på at finde ud af, hvad gør vi så konkret, der hvor piger og kvinder ikke har de samme muligheder som mænd, siger han.

Over 5000 kvinder og mænd fra 168 lande samles i København 16.-19. maj. Organisationen Women Deliver er arrangør, og konferencen er den største af sin slags de seneste ti år.

Politikere, topembedsmænd, forskere og aktivister skal inspirere hinanden til konkrete løsninger. Fra Danmark deltager blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kronprinsesse Mary og altså også udenrigsministeren.

- Alt for mange steder i verden bliver piger og kvinder holdt uden for arbejdsmarked, uddannelse og sundhedsområdet. Det er ikke kun til skade for pigerne, men for hele samfundet, siger han.

Et af arrangementerne under konferencen har netop fokus på, at der er store økonomiske gevinster at hente ved ligestilling mellem kønnene. Og det er et vigtigt fokus, siger udenrigsministeren.

- Vi har jo brug for argumenter, som vi kan tage med til de lande, hvor kultur eller traditionelle ritualer gør, at man ikke har ligestilling.

- Når man som udenrigsminister sidder over for en præsident eller premierminister, har man brug for at kunne sige, at der er alletiders begrundelse for at skabe ligestilling, for det giver et rigere samfund, siger han.

Den danske udenrigsminister har dog ikke en pose penge med til nye initiativer i forbindelse med konferencen.

- Vi bruger allerede en stor pose penge hvert år. I 2015 brugte vi 3,5 milliard kroner på kønsmæssig ligestilling, når man ser på, hvad Danmark giver i udviklingsbistand, og hvad programmerne indeholder.

- Så selvfølgelig har vi penge i reserve, men også mulighed for at prioritere om, hvis de rigtige ideer kommer, siger Kristian Jensen.

I 2016 giver Danmark i alt 14,8 milliarder kroner i den samlede udviklingsbistand - det er 2,9 milliarder kroner mindre end i 2015.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Det gik galt på scenen: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx