Af - 27/01-14 07:30; Opdateret: 27/01-14 07:44

Unge dropper gymnasiet efter kampagneUnge dropper gymnasiet efter kampagne

'Hands-on Tour' besøger skoler for at oplyse eleverne om fordelen ved en erhvervsuddannelse. Og det virker tilsyneladende.

storybild

Studievalg. Mange er i tvivl, men en ny kampagne har fået flere unge til at gå efter en erhvervsuddannelse frem for gymnasiet. (Billede: Polfoto/PhotoAlto/John Dowland/model)

Fem unge lærlinge rejser for tiden land og rige rundt for at fortælle skoleelever om, hvordan det er at gå på teknisk skole. Det får hundredvis af unge til at droppe planerne om gymnasiet til fordel for en erhvervsuddannelse.

Overklassens børn fravælger erhvervsskoler
Overklassens børn fravælger erhvervsskoler

- Erhvervsskolerne lider under dårligt image og dårligt ry, så der skal ekstra oplysning til for at få de unge til at kigge den vej, når de skal vælge uddannelse, forklarer Claus Rosenkrands Olsen, chefkonsulent i Dansk Industri, der står bag kampagnen sammen med fagforeningerne Dansk Metal, 3F og HK/Privat samt rekrutteringsbureauet CompanYoung.

I 2020 vil Danmark ifølge en fremskrivning fra AE-Rådet mangle 32.000 faglærte, mens der vil være et overskud på mere end 60.000 unge, der har taget en gymnasial uddannelse og ikke andet.

Advarsel: Danmark løber tør for håndværkere
Advarsel: Danmark løber tør for håndværkere

Hos Erhvervsskolernes Elevorganisation mener formand Morten Ryom, at for mange unge i dag vælger gymnasiet per automatik.

- Venner og ældre søskende siger, at der er pænere piger og federe fester på gymnasiet, og forældrene har fordomme om, at teknisk skole er en blindgyde, forklarer han.

Københavnere gider ikke teknisk skole
Københavnere gider ikke teknisk skole

Kampagnen har allerede besøgt 25 skoler i det meste af landet, hvor elever fra andre skoler i nærheden også har været inviteret med. Her er i alt 2.648 elever både før og efter besøget blevet spurgt om, hvilken uddannelse, de forventer at søge ind på efter grundskolen.

Myterne på bordet
Resultatet viser, at oplysningskampagnen virker efter hensigten: Efter besøgene siger langt flere, at de vil på teknisk skole, mens færre til gengæld har gymnasiet øverst på ønskelisten.

Minister: Lærlinge i byggeriet skal beskyttes bedre
Minister: Lærlinge i byggeriet skal beskyttes bedre

- Det ser ud til, at det flytter noget i elevernes overvejelser, når de hører, hvordan andre unge har det med at gå på en erhvervsuddannelse, siger Claus Rosenkrands Olsen, der også kender til fordommen om, at teknisk skole er en blindgyde:

- Det er godt at få myterne på bordet og tale med de unge om det i øjenhøjde. For eksempel tror nogen, at man ikke kan læse videre, hvis man bliver faglært, hvor sandheden jo er, at der er masser af muligheder for at bygge oven på sin erhvervsuddannelse, tilføjer han.

Tømrer: Kvindelige lærlinge er en guldåre
Tømrer: Kvindelige lærlinge er en guldåre

Det er Morten Ryom helt enig i. Men hvad så med fester og tøser?

- Der er også mange pæne piger på erhvervsskolerne, lyder det fra elevformanden.

DM skal få flere unge til at gribe værktøjet
DM skal få flere unge til at gribe værktøjet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx