Af - 17/06-15 11:00; Opdateret: 17/06-15 13:02

Kriminelle har mindre tilbagefald, når de bor sammen med ikke-kriminelleKriminelle har mindre tilbagefald, når de bor sammen med ikke-kriminelle

Kriminelle på vej ud af fængsel har lettere ved at undgå fængslet igen, når de bor sammen med ikke-kriminelle, skriver DR Østjylland.

storybild

(Billede: Polfoto/BJØRN MARCUS TRAPPAUD)

Det viser tal fra Pension Skejby, der som det eneste sted i landet har både dømte under udslusning og ikke-kriminelle boende under samme tag. Og de dømte, der er på vej tilbage til samfundet, har 21 procent lavere tilbagefald end dem, der har afsonet på pensioner, hvor der kun bor dømte. Det fortæller DR Østjylland.

Borgerlige: Tag dagpenge fra dømte pjækkere
Borgerlige: Tag dagpenge fra dømte pjækkere

Forstander Hans Jørgen Tholstrup kan ikke forstå, at der ikke er flere steder som Pension Skejby, hvor dømte og ikke dømte bor sammen.

- Jeg synes, at det er ganske enkelt. Man skal have en kriminalforsorg, der virker og indrette samfundet, sådan at vi får færre ofre og færre, der laver kriminalitet.

Voldsmand indespærres på ubestemt tid
Voldsmand indespærres på ubestemt tid

Han henviser til, at al forskning viser, at påvirkning fra kammerater er det, som stærkest er med til at præge ens normer, når man først har passeret puberteten.

- Derfor er det vigtigt, at man får lavet en gruppe herude, hvor man snakker om almindelig dagligdags livsførelse og ikke kriminalitet. Så lærer du bedre at leve efter de normer, som de fleste mennesker lever efter, og så holder du op med at lave kriminalitet, siger Hans Jørgen Tholstrup.

PET: Hver femte danske Syrien-kriger har været fængslet
PET: Hver femte danske Syrien-kriger har været fængslet

Der bor i øjeblikket ti såkaldt minus-beboere - folk, der ikke har begået kriminalitet -
på Pension Skejby. De bor sammen med 16 plus-beboere - altså folk med noget på straffeattesten.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

En af dem er 39-årige Bo Larsen, der er uddannet pædagog. Han har afsonet syv et halvt år af sin dom for drab. Han afsoner det sidste halve år af sin straf på Pension Skejby. Han hørte om stedet fra en tidligere medfange, som selv var kommet herud, og som mente, at det her sted lige var noget for ham.

- Det giver mig stabilitet i min hverdag og jeg får troen på, at jeg kan komme tilbage og leve et almindeligt liv, lige som alle andre gør, også selv om jeg har noget særligt med i bagagen i form af min kriminelle fortid.

Forstander Hans Jørgen Tholstrup afviser, at et ophold på Pension Skejby er en alt for nem måde at afsone sin straf på.

- Tværtimod. Man lærer at leve livet ud fra de regler, som både vi og medbeboerne opstiller. Det er faktisk sværere at bo her en i et almindeligt fængsel, hvor alle ting bliver gjort for dig. Sådan er det ikke her. Her skal du lære at være sammen med andre mennesker og lære samfundet at kende igen siger han.

Den dømte Bo Larsen har i dag en praktikplads i en elektronik-kæde, og han er enig i, at Pension Skejby har været afgørende for, at han kan vende tilbage til samfundet igen.

- For et år siden var jeg ikke klar, men takket været mit ophold her, så er jeg nu parat, siger han.

​​

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx