Af - 21/03-16 18:12

Derfor tisser kvinder oftere end mændDerfor tisser kvinder oftere end mænd

Et kort urinrør og et slapt beggenbund er blandt andet årsag til, at kvinder typisk tisser mere end mænd, fortæller ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »
- Fagligt tilråder vi vandladning cirka hver fjerde time, men det afhænger selvfølgelig også af, hvor meget man drikker, skriver Charlotte Wilken-Jensens, der er overlæge på Hvidovre Hospital på Gynækologisk afdeling til metroxpress. - Hovedreglen er, at vi har den udgift, der svarer til vores indgift. Altså du tisser den samme mængde væske, som du drikker, siger Gerd Johnsen, der blandt andet er specialsygeplejerske til metroxpress. Normalt går man på toilettet, når blæren indeholder mellem 200-300 milliliter vand. Men hvis man træner sin blære op, kan den holde en halv liter vand. Kilde: Gerd Johnsen. - Der er også nogle, der går på toilettet, hvis de blot mærker den mindste tissetrang, mens andre holder sig i længere tid. Hvis folk negligere deres tissetrang, er der en tendens til, at de får en stor og slap blære, siger Gerd Johnsen, der fortæller, at en slap blære er usund, fordi den er mindre resistent over for bakterieangreb. - Hvis du har stjernetravlt på arbejdet, kan du godt komme til at overhøre signalerne om, at du skal tisse. Hvis du har overhørt signalerne, vil dit tis være helt koncentreret, siger Gerd Johnsen. - Hvor tit vi skal tisse afhænger også at, hvor lille eller stor en blære, vi har. Umiddelbart er mænd og kvinder skabt ens i forhold til blæren, men nogle kan være født med en stor eller lille blære, siger Gerd Johnsen. - Når du drikker noget, bliver det suget op i tarmene, så løbet det gennem blodbanen og suges op i nyrerne, hvor nyrerne udskiller vandet. Ifølge Siri Harket, en norske terapeut, der arbejder på Ullevål Universitetssygehus, er det normalt for voksne at gå på toilettet for at tisse tre til syv gange om dagen. Det siger hun til norske KK.no. - Hvis du skal tisse mere end syv gange, kan det skyldes, at du lider af en overaktiv blære, eller at du slet og ret har drukket for meget, siger hun til KK.no - Vi ved, at ved forstoppelse har man mindre end tre udtømninger om ugen, og det vil sige, at det normale er flere gange end dette, siger den medicinske ernæringsekspert ved Oslo Universitetssygehus, Mette Svendsen til KK.no

Hvis du tit holder dig, når du skal tisse, kan du træne din blære til at indeholde mere væske. Læs hvor stor du faktisk kan træne din blære til at blive, og hvorfor dette er en rigtig dårlig idé.

"Undskyld, hvor er toilettet".

Er du træt af at sige denne sætning, hver gang du er ude, fordi du ofte skal tisse? Så kan du meget muligt være en kvinde.

I hvert fald hvis man skal tro Gerd Johnsen, der er specialsygeplejerske, og som har 33 års erfaring med alle former for afføring- og urinvejsproblemer på sygehuse, i kommuner og privat praksis.

- Mænd og kvinders blære er skabt ens, og derfor burde der ikke være nogen kønsforskel på, hvor ofte vi går på toilettet. Der er dog alligevel nogle faktorer, der gør, at kvinder tisser oftere end mænd, siger Gerd Johnsen til metroxpress. Hun mener nemlig, at kvinder tisser oftere end mænd.

Her oplister hun tre grunde til, at kvinder oftere må søge til det lille hus end mænd.

- Kvinder drikker mere væske end mænd, og derfor tisser de oftere. Kigger du i en kvindes taske, vil du ofte finde en vanddunk. Mænd går ikke på samme måde med en konstant mulighed for at drikke vand, siger Gerd Johnsen.

Skide godt: København får nye offentlige toiletter
Skide godt: København får nye offentlige toiletter


Kvinder får flere bakterier i underlivet, der kan forårsage, at de skal tisse oftere end ellers. For eksempel blærebetændelse. Det sker fordi, kvindens urinrør på fire centimeter er meget kortere end mænd, hvis urinrør måler 18-20 centimeter.

- Når en bakterie kommer op i en kvindes urinrør er der ikke lang vej til blæren, og derfor får kvinder oftere blærebetændelse end mænd, siger specialsygeplejersken.


En af konsekvenserne ved at føde er, at du kan få et slappere beggenbund.

- Når du har et slapt bækkenbund, er der risiko for, at du tisser i bukserne, hvis du nyser eller griner. Derfor er det klart, at mange med slapt bækkenbund går hyppigere på toilettet - selvom de ikke har tissetrang - for at sikre sig, at de ikke kommer til at tisse ukontrolleret, siger Gerd Johnsen.

Derfor tisser hunde altid på gulvtæppet
Derfor tisser hunde altid på gulvtæppet

LÆS OGSÅ: Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse

LÆS OGSÅ: Stem med tis: Fem studerende har opfundet nyt koncept

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Mor til barn på 19 måneder: 'Hvorfor...
bt.dk
Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx