Af - 10/07-15 10:17

Drik, drik, drik: Mange unge oplever alkohol-presDrik, drik, drik: Mange unge oplever alkohol-pres

Næsten hver fjerde har følt sig presset til at drikke mere, end han eller hun egentlig havde lyst til, viser en rundspørge. Blandt unge er tallet markant højere.

Bildstrecke im Grossformat »

24 procent af danskere over 18 år, der drikker alkohol, har følt sig presset til at drikke mere alkohol, end de egentlig havde lyst til. Og zoomer man ind på aldersgruppen 18-29, svarer hele 42 procent, at de har følt det pres.

- Det kommer af den alkoholkultur, vi har i forbindelse med eksempelvis sociale arrangementer. I de sammenhænge kan det være vanskeligt ikke at drikke alkohol. Man skal næsten have en plausibel forklaring i stil med, at man er gravid, dyrker sport på højt plan eller kører bilen hjem.

19-årige Laura: Det er pinligt, hvis man ikke drikker
19-årige Laura: Det er pinligt, hvis man ikke drikker

Det kan være svært at have andre årsager til ikke at drikke alkohol, siger direktør for Alkohol & Samfund, Johan Damgaard Jensen.
Han peger på, at en anden grund kan skyldes det tabu, der er omkring det at have eller få et alkoholproblem.

- Det er vigtigt, at vi arbejder med vores alkoholkultur. Vi skal gøre det nemmere og mere acceptabelt at kunne sige: “Nej, jeg ønsker ikke at drikke alkohol”. Selvfølgelig skal det procenttal af mennesker, der føler sig pressede til at drikke, ned, siger Johan Damgaard Jensen.

En anden faktor i det høje antal unge, der har prøvet alkoholpres er blandt andet den såkaldte flertalsmisforståelse, siger Dan Orbe, der er souschef hos Center for Unge og Misbrug ved Københavns Kommune.

- Undersøgelser viser, at unge tror, at deres kammerater drikker mere, end de rent faktisk gør. Derfor drikker de unge mere, i den tro, at de følger med de andre, siger Dan Orbe.

- “Så hvis jeg skal passe ind i det her, så er jeg nødt til at drikke mere, end jeg egentlig har lyst til,” tænker de, siger han.

Hvis den enkelte føler sig presset til at drikke mere end han eller hun har lyst til er det i sig selv tåbeligt og fjollet, synes Dan Orbe.

- Uanset om at alkoholforbruget er nedadgående, har vi stadig nogle unge, som drikker relativt meget i europæisk sammenhæng. Det medfører en lang række problemer med vold i nattelivet og ulykker af forskellig art. Så det er selvfølgelig et problem, siger Dan Orbe.

Martin var narkoman i 13 år: Nu har han et snit på 11,5 og drømmer om universitetet
Martin var narkoman i 13 år: Nu har han et snit på 11,5 og drømmer om universitetet

Forskere: Vi kan snart gøre alkohol sundt
Forskere: Vi kan snart gøre alkohol sundt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

McDonald's løfter sløret for stor...
bt.dk
Klavs Bruun forstår det ikke: 'Jeg...
bt.dk
Bokselegendens rørende bisættelse:...
bt.dk
Retssagen minut for minut: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx