Af - 04/05-16 04:00

Hver tredje ung bryder sig ikke om at vise deres krop til andreHver tredje ung bryder sig ikke om at vise deres krop til andre

Tanken om et bad efter fitness eller en tur på stranden i badetøj, giver mange 18-29-årige ondt i maven og svedige håndflader, viser ny undersøgelse

Se, hvem der er mest tilfredse med kroppen - unge eller ældre.

Har du svært ved at slikke forårssol i bikini, mens andre kigger på?

Så er du ikke alene.

Hver trejde ung bryder sig ikke om at vise deres krop til andre, viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress. Helt modsat deres forældre, som ikke har problemer med at vise strækmærker og topmave frem på stranden.

Se forskellen på unge og ældres kropstilfredshed øverst i artiklen.

Hver anden ung er flov over at bade efter idrætstimen
Hver anden ung er flov over at bade efter idrætstimen

At ubehaget over at tage tøjet af er så stort for de unge, genkender, Jan Toftegaard Støckl, lektor ved Syddansk Universitet:

“Det er et stort problem, for flere og flere har det sådan. De føler kroppen skal være perfekt, veltrænet og smuk. Er den ikke det, bliver den forbundet med skam og pinlighed, og så er det jo oplagt at dække den til.”

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress er hver tredje mellem 18 og 29 år så kede af deres krop, at de ikke bryder sig om at gå i bad foran andre eller tage på stranden i badetøj om sommeren, og for hver femte ung er kropskomplekserne så store, at de har sagt nej tak til en strandtur.

Tynd som A4-papir: Ny usund trend spreder sig på sociale medier
Tynd som A4-papir: Ny usund trend spreder sig på sociale medier

Leder af Center for Ungdomsstudier, Søren Østergaard, mener også, at de unges blufærdighed skyldes, at ‘det perfekte, er blevet det normale’, og det er svært at leve op til - især for pigerne.

“Samtidig med, at der er kommet langt mere nøgenhed i det offentlige rum, er der kommet mere blufærdighed i det private rum. Man er først parat til at vise sin krop frem, når den ligner idealet, eller når man har accepteret, at den ikke kommer til det”, siger Søren Østergaard og pointerer, at tilfredshed med kroppen har stor betydning for de unge.

Gymnasiepiger: Vi er for tykke
Gymnasiepiger: Vi er for tykke


“Vi har set på, hvilke faktorer der betyder noget for unges livskvalitet, og vi kan se, at tilfredshed med kroppen er en af de enkeltfaktorer, der har størst betydning.”

Samme er faring har kultursociolog og hospitalsdirektør, Rachel Santini, der pointerer, at tilfredshed med egen krop er afgørende vigtig for unges psykiske og fysiske helbred:

“Børn og unge mellem 10 og 30 år af begge køn bliver i dag bombarderet af mennesker og firmaer, der fortæller dem, at deres kroppe er forkerte. Det giver skam, dårligt selvværd og en fremmedgørelse, som igen kan resultere i depression, spisevægring, selvskader, misbrug og selvmord.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Fire år efter et af de største...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx