29/08-17 11:56; Opdateret: 29/08-17 16:07

Regeringen øger uligheden med åbne øjneRegeringen øger uligheden med åbne øjne

Det skal kunne betale sig at arbejde. Skatteministeren medgiver, at det fører til et lidt mere ulige Danmark.

storybild

København. - Den her reform skaber ulighed, men det gør vi med åbne øjne.

Sådan lyder udmeldingen fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) om regeringens skatteudspil under præsentationen tirsdag.

- Når vi belønner folk, der arbejder, skaber vi ulighed. Danmark bliver et lidt mere ulige land efter denne reform, siger han videre.

Regeringens udspil vil skabe større ulighed i danskernes indkomster, fremgår det af det præsenterede skatteudspil.

Hvis udspillet bliver vedtaget, vil det medføre en stigning i indkomstforskellene målt ved gini-koefficienten på 0,46 procent. Det er et mål for graden af ulighed.

Og dermed er regeringens udspil det mest ulighedsskabende siden 2001, viser en opgørelse fra den borgerlige-liberale tænketank Cepos. Kun Forårspakken fra 2009 kommer op på siden af skatteudspillet.

Man kan ikke undgå at ændre på uligheden i samfundet, hvis gevinsten ved at være i arbejde skal værre større. Det mener finansminister Kristian Jensen (V).

- Jeg har været rundt i rigtig mange forsamlingshuse, rigtig mange, og jeg har aldrig fået et spørgsmål omkring gini.

- Men jeg har fået masser af spørgsmål om, hvad regeringen vil gøre, for at virksomheder kan ansætte nogle flere mennesker, siger han.

Danmark vil forsat være et af verdens mest lige lande, pointerer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

- Det her er på uligheden nogle fuldstændig marginale betragtninger. Danmark er stadig et af verdens mest lige lande, siger han.

Den udlægning er erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) enig i.

- Når en HK'er får 5000 kroner mere ud af at arbejde, så får de 5000 kroner mere end en på offentlig forsørgelse. Så rykker det marginalt gini-koefficienten.

- Dem, som får noget ud af det her, uden at det går ud over nogen, det vil være mennesker, som arbejder, siger han.

Men i modsætning til Anders Fogh Rasmussens (V) skattereform fra 2009 er det begrænset, hvor mange skatteudspillet får i job, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, er forfærdet og forundret over skatteudspillet. Hun mener, det vil gå ud over de svageste.

- Det er grotesk, at vi har en regering, som øger uligheden i Danmark.

- Det undrer mig meget, da regeringen har underskrevet FN's 17 verdensmål, der siger, at man skal øge ligheden i landet. Men regeringen gør det stik modsatte her, siger hun.

De 1000 lønmodtagere, som har de højeste lønninger i landet, vil i gennemsnit få en årlig gevinst på 190.000 kroner, hvis loftet for beskæftigelsesfradraget sløjfes. Mens personer, som tjener under 342.700 kroner, ingenting vil få.

Sådan lyder konklusionen i en analyse af skatteudspillet fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx