Af - 05/02-16 04:00

Lykkepiller farligere end hidtil antaget for børnLykkepiller farligere end hidtil antaget for børn

Stort studie konkluderer, at antidepressiv medicin fordobler risikoen for selvmordsadfærd og aggresivitet hos børn og unge

storybild

(Billede: Polfoto)

Flere tusind danske børn og unge tager hver dag medicin mod depression, men paradoksalt nok fordobler medicinen risikoen for selvmordstanker, selvmordsforsøg og selvskadende adfærd. Det viser et nyt stort studie publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift, British Medical Journal.

Overlæge og børnepsykiater Thorsten Schumann mener, at studiet er et virkelig godt stykke arbejde.

- Det er lykkedes forfatterne at komme ned i data, som vi ikke tidligere har haft adgang til. Og de samme data viser endda at risikoen måske er endnu større.

Medicinalfirma afsløret: Skjulte unges selvmordsadfærd
Medicinalfirma afsløret: Skjulte unges selvmordsadfærd

Læge og professor Peter Gøtszche, der leder Nordisk Cochrane Center på Rigshospitalet, når samme konklusion.

- Det vigtigste er, at vi stadig ikke ved, hvor farlige de her lægemidler er, siger han.

Undersøgelsens resultater bør tages dybt alvorligt, mener generalsekretær i Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard.

- Det er vores vurdering, at 6.000 børn og unge er for mange, og at disse mediciner ofte udskrives for ukritisk og med for løs hånd samt at de alt for ofte står alene som eneste behandlingstilbud, siger Thorstein Theilgaard, som efterlyser hyppigere brug af terapi til fordel for mindre medicin.

Læger kaster lykkepiller efter børn og unge
Læger kaster lykkepiller efter børn og unge

Anne Katrine Pagsberg, der er klinisk lektor, seniorforsker og medicinansvarlig overlæge på Børne- og ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstadens Psykiatri mener, at studiet underbygger den viden, der i forvejen findes om bivirkninger ved brug af antidepressiv medicin til børn og unge.

- Det er en risiko vi kender, og som vi er opmærksomme på. Af samme grund har Sundhedsstyrelsen i Danmark retningslinjer på området, der handler om, at al psykofarmaka til børn og unge som udgangspunkt bliver udskrevet af speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri, der er eksperter på området, og det er vigtigt, vi følger de retningslinjer.

Sundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet ind
Sundhedsstyrelsen: -Aner ikke om lægerne har rettet ind


Anne Katrine Pagsberg understreger, at antidepressiv medicin kun bør udskrives til børn og unge, når alle andre behandlingsmuligheder er udtømt, og at behandlingen aldrig må stå alene samt at børnene skal følges tæt.

- Det ville helt klart være at foretrække, hvis der fandtes en bedre ikke-medicinsk behandling, vi kunne tilbyde, for den antidepressive medicin har ofte ikke særlig stor effekt på børn og unge, siger hun.

Har du oplevet at få selvmordstanker, selvskadende adfærd eller at blive aggressiv, efter du startede på antidepressiv medicin? Så hører vi meget gerne fra dig. Skriv på mail cweber@mx.dk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx