Af Ritzau - 11/10-16 07:13

Markant færre borgere får fri procesMarkant færre borgere får fri proces

Det er blevet markant sværere at få hjælp til advokatregningen fra det offentlige, viser opgørelse.

storybild

I 2006 blev der ført over 8000 sager ved de danske byretter, hvor en borger havde fået bevilget fri proces. Det tal var i 2015 dykket til godt 2000 sager. (Billede: Free/Colourbox)

Markant færre borgere får mulighed for at føre retssager på statens regning. Det skriver netavisen Altinget.

I 2006 blev der ført over 8000 sager ved de danske byretter, hvor en borger havde fået bevilget fri proces. Det tal var i 2015 dykket til godt 2000 sager.

Det viser en opgørelse fra Justitsministeriet, der er oversendt til Folketingets Retsudvalg som svar på et spørgsmål stillet af Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Han ser udviklingen som et udtryk for, at borgernes adgang til fri proces er blevet for begrænset. Blandt andet fordi grænsen for, hvornår man tjener for meget til at kunne få fri proces, er sat for lavt.

- Det udelukker formentlig rigtig mange fra at søge fri proces. Og det gør jo, at mennesker eller virksomheder med mange penge og stor muskelkraft kan mase den mindrebemidlede, siger Peter Skaarup til Altinget.

Han mener derfor, at det er tid til at tage reglerne for fri proces op til fornyet overvejelse og se på, om ikke de bør gøres mindre restriktive.

Hos SF er retsordfører Lisbeth Bech Poulsen på linje med Dansk Folkeparti. Hun kalder tallene for "bekymrende" og vil nu kalde justitsminister Søren Pind (V) i samråd for at få belyst udviklingen yderligere.

- Det skal ikke være folks pengepung, der afgør, om de kan få en legitim sag prøvet, siger hun til Altinget.

Justitsminister Søren Pind har imidlertid ingen aktuelle planer om at ændre på reglerne for fri proces.

Det fremgår af svaret til Peter Skaarup, hvor han skriver, at han ikke mener, at der "på nuværende tidspunkt er anledning til at foreslå ændringer af de allerede gældende regler".

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx