Af - 16/05-14 22:43

Løb maraton med sindsro: Hård motion er ikke farligtLøb maraton med sindsro: Hård motion er ikke farligt

Når op mod 14.000 mennesker søndag løber 42,195 kilometer gennem Københavns gader, kan de gøre det med sindsro.

Og Danmarks stadig flere supermotionister – folk, som løber over seks timer eller dyrker anden motion til udmattelsesgrænsen i over ti timer om ugen – kan roligt fortsætte, skriver Politiken lørdag.

For halvandet år siden viste verdens hidtil største undersøgelse af motionsløbere ellers, at motion ekstremt ud over det anbefalede giver et dårligere helbred end moderat motionsdyrkelse.

Se lyn-kuren: Sådan tabte Samuelsen 15 kg på ni uger
Se lyn-kuren: Sådan tabte Samuelsen 15 kg på ni uger

Men rapporten ’Supermotionisme’, der offentliggøres i dag og er en gennemgang af al tilgængelig dansk og international forskning på feltet, konkluderer, at hård daglig træning ikke er et problem for sunde mennesker, hvis man ellers holder øje med individuelle faresignaler.

- De negative effekter ved at dyrke meget motion er enten sjældne eller forbigående, og generelt har supermotionister et godt helbred, siger Kristian Overgaard, forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, til Politiken lørdag.

Han er formand for holdet bag rapporten, der består af syv eksperter inden for sundhed, motion, idrætsskader og psykologi, alle fra Vidensråd for Forebyggelse.

Danske kvinder gider bare  ikke motion
Danske kvinder gider bare ikke motion

Men vidensrådet er for tidligt ude med sine konklusioner, mener hjertelæge Peter Schnohr, der står bag Østerbro Undersøgelsen – den store undersøgelse som for halvandet år siden viste, at helbredsgevinsten er større ved moderat end ekstrem motion.

- Vi ved slet ikke nok om supermotionisme. Selv om det er dygtige folk i Vidensråd for Forebyggelse, så mener jeg, at de bygger det på nogle hypoteser. Jeg hælder i hvert fald til den gyldne middelvej, at man ikke skal træne for meget, siger han til Politiken lørdag.

Stadig flere dyrker ekstremmotion som maratonløn, ultraløb og ironman, og gruppen af supermotionister udgør nu omkring 5 procent af danskerne. I alt dyrker 64 procent motion.

Kilde: Politiken

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Yes! Godt nyt til alle NCIS-fans
bt.dk
Ny tendens ved aftenbordet:...
bt.dk
Vidste du det? Det sker der med dine...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx