Af - 16/08-15 20:07

Glæden forsvinder i løbet af studietGlæden forsvinder i løbet af studiet

Undersøgelse viser, at de fleste elever på erhversuddannelserne er glade for studiet. Alligevel dropper halvdelen ud. Direktør og elevformanden for Erhvervsskolerne er uenige om sammenhængen mellem de to tendenser.

Bildstrecke im Grossformat »

Forsker forklarer de største årsager til, at elever falder fra uddannelserne. Hun giver også de bedste eksempler på, hvad der skaber størst glæde på uddannelsen: Kilde: Ulla Højmark Jensen, forsker i unge og ungdomsuddannelse på Aalborg Universitet.

De fleste studerende på erhvervsskolerne har i denne uge sat sig tilbage på skolebænken. En bænk langt de fleste erhversskoleelever nyder at sidde på.

Det afslører en ny - og endnu ikke offentliggjort undersøgelse - fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 87 procent af erhvervsskoleeleverne synes 'meget godt' eller 'godt' om at gå i skole.

Alligevel gennemfører knap halvdelen af de elever, der starter på en erhvervsuddannelse, aldrig uddannelsen, viser en analyse fra 2014 lavet af Rockwool-fonden.

Regeringen vil satse på eliten blandt studerende
Regeringen vil satse på eliten blandt studerende

Direktør for Danske Erhvervsskoler Lars Kunov forklarer konflikten mellem det nye undersøgelsesresultat og frafaldsprocenten med, at studieglæden svinger afhængig af hvor i studieforløbet, de studerende er:

- Eleverne har det sværest i begyndelsen, for der er de ikke helt motiveret og klar over, hvad de skal bruge uddannelsen til. Senere på uddannelsen er de desuden i vekseluddannelse – et forløb, hvor de delvist går i skole og delvist er ude i erhvervslivet. En god afveksling.

Over halvdelen af de danske studerende er stressede
Over halvdelen af de danske studerende er stressede

Men den vurdering er Mie Hovmark, formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation, helt uenig i. Hun tror uddannelsesglæden ligger i begyndelsen af studieforløbet, og at eleverne først falder fra senere i forløbet.

- I løbet af det første år er eleverne typisk glade for at gå her, men jo længere du er i en uddannelse, jo hårdere bliver uddannelsen. Senere i uddannelsen får nogle en lærerplads, og andre kommer i skolepraktik, og det kan typisk få folk til at droppe ud, siger Mie Hovmark.

LISTE: Disse studier har stadig ledige pladser
LISTE: Disse studier har stadig ledige pladser

Hun tror dog, at studiemiljøet er den altoverskyggende årsag til, hvorfor så mange vælger at droppe ud trods uddannelsesglæden:

- På erhvervsskolerne mangler der et miljø, hvor du i hårde studietider har nogen at støtte dig op ad. Det har der ikke rigtig været tradition for at fokusere på. Ingen introforløb eller navnerunder. Der burde blive skabt et miljø, hvor man kan hænge ud - dog med fagligheden i fokus, siger Mie Hovmark.

Ung studerende vækker viral vrede med denne selfie
Ung studerende vækker viral vrede med denne selfie

LÆS OGSÅ: Her skal du købe dit udstyr til studiet

LÆS OGSÅ: Bliv køreklar til skolestart

LÆS OGSÅ: Forældrekøb af lejligheder sætter rekord

LÆS OGSÅ: Stangstiv elev skriver pinlig e-mail til sin lærer: Får overraskende svar

LÆS OGSÅ: Derfor skal du høre musik, når du er på arbejde

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx