Af - 04/08-14 09:42; Opdateret: 04/08-14 09:55

Sådan snyder au pair-piger sig tilbage til DanmarkSådan snyder au pair-piger sig tilbage til Danmark

Au pair-piger snyder de danske myndigheder med falske pas og navne, så de kan blive længere i landet.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Kender du til problemer på au pair-området? Så kan du skrive til metroxpress-journalist Anders Borup Sørensen her.

Au pairer må egentlig kun være i Danmark i op til to år, men flere har fundet en ny fidus til at forlænge deres ophold.

De rejser hjem – typisk til Filippinerne - og får nyt navn, pas og personlige papirer, så de kan snyde de danske myndigheder til et nyt ophold.

Det fortæller flere kilder med indsigt i au pair-miljøet til metroxpress.

- Det er ret normalt, at man gør det. Og let. Pigerne rejser hjem til Filippinerne, og nogle skifter faktisk ikke fornavn, men kun efternavn. Så kan de være hos den samme eller en ny familie i yderligere to år,” siger direktør Lina von Bale fra Aupairagency om den strafbare fidus, som fagforbundet FOA og Au Pair Network også kender alt til.

metroxpress kender til eksempler, hvor den nye identitet er blevet betalt enten af den danske værtsfamilie eller af au pair-pigen selv.

En pris der kan svinge fra flere tusinde kroner hos organiserede bagmænd til favorable priser hos nær familie.

- En pige rejste for nogle år siden hjem til Filippinerne og betalte for at låne sin kusines navn. Hun fik lavet et nyt pas med kusinens identitet, men med sit eget billede. Hun fik to år mere i Danmark, siger Therese Christensen fra Au Pair Network i Aalborg.

58 anholdt i verdensomspændende sag om sexafpresning
58 anholdt i verdensomspændende sag om sexafpresning

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har kun registreret identitetssnyd i få tilfælde de senere år, men ser meget alvorligt på snyderiet:

”Ansøgning om opholdstilladelse som au pair kræver gyldigt pas, fødselsattest, uddannelsespapirer samt personligt fremmøde. Urigtige oplysninger om identitet medfører enten afslag eller inddragelse af opholdstilladelsen samt politianmeldelse. Strafferammen er op til to år. Er andre bekendt med systematisk snyd, vil styrelsen kontakte dem.”

SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen er dog mest chokeret over, at danske værtsfamilier er indblandet i identitetssvindel.

- Hvis danske familier er medvirkende eller vidende om, at deres au pair-pige bryder loven for at blive længere i Danmark, så mener jeg som mening menneske, at de selvfølgelig skal straffes. Det er meget forargeligt, og jeg er dybt rystet over det. De udnytter jo den svære økonomiske situation, som pigerne typisk befinder sig i, siger han.

Tilbud til au pairs: Få 10.000 kroner for at undgå graviditet
Tilbud til au pairs: Få 10.000 kroner for at undgå graviditet

Eigil Andersen mener generelt, at au pair-området trænger til forbedringer – blandt andet burde pigernes løn fordobles til 6.500 kroner om måneden.

Den nuværende au pair-ordning møder da også kritik fra Jean Gocotano, der organiserer au pair-pigerne hos fagforbundet FOA.

Au pair-ordningen burde nemlig fungere som et kulturophold i Danmark, men det handler i bund og grund kun om at få billig arbejdskraft til landet, mener hun.

- Når en rig værtsfamilie får en au pair, er det for at få billig arbejdskraft. De fleste au pairs gør det kun for at hjælpe deres økonomisk trængte familier, og derfor sender de deres lommepenge hjem til dem, siger Jean Gocotano.

Kender du til problemer på au pair-området? Så kan du skrive til metroxpress-journalist Anders Borup Sørensen her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Grand Prix-legenden Lys Assia er død
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx