Af - 05/10-16 19:51

Alvorligt syge får lov til at ryge og spise marihuanaAlvorligt syge får lov til at ryge og spise marihuana

Sundhedsministeriet er på vej med en forsøgsordning, der omfatter fire alvorlige diagnoser, hvor man som patient får lov til at bruge medicinsk cannabis. Flertal er positive.

storybild

Sundhedsministeriet gør klar til at lovliggøre medicinsk marihuana i en forsøgsordning. Her er et foto, hvor en kvinde ryge en joint ved Distortion. (Billede: Betina Garcia)

Snart kan patienter med sklerose og rygproblemer lovligt ryge eller spise cannabis på recept.

Metroxpress har fået fat i to nye notater fra Sundhedsministeriet om ‘model for forsøgsordning med cannabis planteprodukter’, som sundhedsminister Sophie Løhde i går fremlagde på et lukket møde.

Her foreslår ministeriet, at der laves et fireårigt forsøg fra 2018 med medicinsk cannabis til alvorligt syge patienter med en af fire diagnoser, hvor der er forskningsmæsigt belæg for, at det virker.

De Radikale vil sætte hashen fri på prøve i tre år
De Radikale vil sætte hashen fri på prøve i tre år

- Nu er der prikket hul på bylden og skabt lindring med marihuana for meget syge danskere, siger Liselott Blixt (DF).

Ministeriet foreslår, at praktiserende læger kan udskrive hollandske og canadiske cannabisprodukter, der både kan drikkes, spises og ryges, til anslået 1.500 patienter. Danmark ønsker en model som i Holland, der har tilladt medicinsk canabis siden 2003.

Hvor stort statstilskuddet bliver, er endnu ikke forhandlet på plads, men hvis patienter for eksempel skal betale 800 kroner om måneden, vil det koste staten 107 millioner kroner over fire år.

- Så vil man kunne klare det på en pension eller kontanthjælp, siger læge og ejer af Smerteklinikken, Tina Horsted, der kæmper for medicinsk canabis.

Der mangler altså stadig dele i aftalen.

- Det vigtigste for danskerne er dog, at medicinsk marihuana nu bliver lovligt – det er historisk. Så skal vi politikere nok blive enig om detaljerne, siger SF’s Kirsten Normann Andersen.

Enhedslisten er også positive, men er irriterede over det lange forhandlingsforløb med mange møder i Sundhedsministeriet.

- Jeg synes, det er trist, at ministeren har trukket forhandlinger om medicinsk cannabis ud så længe – men det er godt det kommer nu.

Peder Hvelplund, Enhedslisten.

Både DF og Liberal Alliance er klar til at sælge cannabis i apoteker uden tilskud.

- Gerne allerede fra sommeren 2017, siger May-Britt Kattrup (LA).

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har ingen kommentarer, før aftalen er forhandlet færdig.

LÆS OGSÅ: Canada er kommet tættere på at legalisere hash

LÆS OGSÅ: LA vil legalisere hash i stedet for at have zoneforbud

LÆS OGSÅ: Politiforbund: Lovlig hash er hasard med de unges liv

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx