Af - 07/10-14 16:15

Thornings tale lægger op til udlændingeslagsmålThornings tale lægger op til udlændingeslagsmål

De borgerlige partier er klar til at overbyde statsministerens udlændingestramninger, mens støttepartierne vil kritisere hende for det samme, når Folketinget torsdag debatterer åbningstalen, vurderer politisk redaktør.

storybild

Helle Thorning-Schmidt kan ende i krydsild på udlændingeområdet efter tirsdagens åbningstale. (Billede: Polfoto)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kan godt forberede sig på at skulle snakke om strammere udlændingepolitik, når Folketingets politikere torsdag mødes for at debattere statsministerens tale ved den såkaldte åbningsdebat.

Det vurderer Casper Dall, leder af Christiansborg-redaktionen på Dagbladet Information, efter, at Helle Thorning-Schmidt tirsdag varslede, at en række flygtninge ikke længere skal kunne få familiesammenførelse i det første år af deres ophold i Danmark.

- Der kommer til at blive spurgt ind til udlændingepolitikken, for der mener de borgerlige at de har en bedre politik. Jeg tvivler ikke på, at der kommer et flertal for Helle Thornings forslag, men for de borgerlige handler det også om at få emnet op i vælgernes bevidsthed, fordi de føler, at de kan byde ind med noget, der er endnu strammere, siger Casper Dall til metroxpress.

Folketinget åbner: Her er de kendtes opsang til Helle Thorning-Schmidt
Folketinget åbner: Her er de kendtes opsang til Helle Thorning-Schmidt

Og da regeringens støtteparti, Enhedslisten, også allerede har kritiseret statsministerens forslag fra den modsatte fløj for at være en ”dybt usympatisk” stramning af reglerne, kan hun godt se frem til at komme i krydsild.

Samtidig har Venstre og Konservative allerede kritiseret Helle Thorning-Schmidt for nærmest at springe helt over, hvordan Danmark skal komme helt ud af krisen. Og det skal nok fortsætte med på på torsdag, lyder vurderingen.

Vandt lodtrækning: Ø-profil har ikke tænkt sig at tage pænere tøj på
Vandt lodtrækning: Ø-profil har ikke tænkt sig at tage pænere tøj på

Ellers bar talen ifølge Casper Dall præg af at være en slags ”tilstandsrapport”, der begrænser statsministerens mulighed for at gå direkte efter modstanderne i Venstre, samtidig med at den gerne skulle være startskuddet til et valgår.

Derfor gjorde Helle Thorning-Schmidt meget ud af at fremhæve, at regeringen vil prioritere velfærd frem for skattelettelser ved blandt andet at investere i sundhedsvæsenet:

Statsministeren vil hjælpe Emils storesøster Sofie gennem gymnasiet
Statsministeren vil hjælpe Emils storesøster Sofie gennem gymnasiet

- Så udlændingepolitikken og velfærd er de to ting, der står tydeligst frem som valgretorik i talen, siger Casper Dall.

EL får plads i præsidium og kontroludvalg
EL får plads i præsidium og kontroludvalg

Nu kan du stalke Folketinget på Google Streetview
Nu kan du stalke Folketinget på Google Streetview

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Én spiller tager skylden for kæmpe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx