19/06-15 20:05

Redaktør: Grønlands største frygt er et DF i regeringenRedaktør: Grønlands største frygt er et DF i regeringen

De nordatlantiske mandater fik ikke afgørende rolle i valget, og nu frygter Grønland for DF's indflydelse.

- Dansk Folkeparti i regering er det scenarie, man virkelig frygter i Grønland, lyder det fra redaktør på det grønlandske medier KNR, Walter Turnowsky.

Særligt det grønlandske regeringsparti Siumut, der fik et mandat i Folketinget sammen med det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA), har et anstrengt forhold til Dansk Folkeparti.

- Dansk Folkeparti er kendt for at være de mest kritiske i forhold til selvstyret, som de som det eneste parti stemte imod i sin tid.

- Det betyder, at især Siumut og DF har et meget anspændt forhold til hinanden, siger Walter Turnowsky og nævner, at tidligere udmeldinger fra DF før har provokeret på Grønland:

- De meldinger man har fået fra Søren Espersen, der er grønlandsordfører, er bestemt ikke noget, der falder i god jord heroppe, siger han.

Lige nu bidder man særligt negle i Grønland ved tanken om et eventuelt DF i en kommende regering, og bliver det tilfældet, så vil det kunne betyde et afkølet forhold mellem Danmark og Grønland, vurderer Turnowsky.

De nordatlantiske mandater var i meningsmålingerne spået til at blive den afgørende forskel mellem en rød og en blå regering inden valget.

Men sådan gik det bekendt ikke, da blå blok ikke behøvede de nordatlantiske mandater for at tælle til 90 mandater.

I Grønland gik stemmerne til Siumut og IA, mens de færøske vælgere har stemt Det Socialdemokratiske Parti, på færøsk Javnaðarflokkurin, ind Folketinget.

Derudover kom Republikanerne, Tjóðveldisflokkurin, en smule overraskende ind foran det liberale Sambandspartiet, Sambandsflokkurin.

Ifølge samfundsforsker Jogvan Mørkøre har republikanerne fået en overraskende sejr, som de har vundet på at kræve mere selvstændighed til Færøerne i Folketinget.

Rent politisk kunne de dog kun opfylde det, hvis partiet havde fået en nøgleposition på valgnatten. Og derfor kan de ende i et "forklaringsproblem" over for vælgere, vurderer Jogvan Mørkøre.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx