Af - 26/03-14 08:06; Opdateret: 27/03-14 08:42

Nele livløs efter strømstød: Men så kom Michael med en hjertestarterNele livløs efter strømstød: Men så kom Michael med en hjertestarter

15 måneder gammel fik den nysgerrige pige stød og mistede bevidstheden.

Bildstrecke im Grossformat »

På Fanø bor der en stærk pige, der snart fylder tre år. Nele, som hun hedder, er for tiden meget optaget af alt, der har med prinsesser at gøre, elsker alle børnene-vittigheder, drømmer om at gå til ballet og holder af at synge Bamse og Kylling-sange for fuld hals, når hun er på køretur med familien.

Men en sommerdag i 2012 var det en helt anden Nele, hendes mor havde i armene.

- Hun bliver livløs med det samme. Hun er helt væk, helt slap, og hendes læber er blå, fortæller Karen Bay om det øjeblik, hun finder sin 15 måneder gamle datter, der har fået stød af en forlængerledning.

Mens familien har været i gang med at klargøre huset før ferien dagen efter, er det lykkedes Nele, der sidder på en afskærmet repos, så hun er i sikker afstand af trappen, at pille bagbeklædning en en stikdåse, der sad i forlængerledningen. Hun har fået stød igennem hele kroppen, og fordi hun sidder på første sal og ikke har jordforbindelse, har relæet ikke slået fra. Karen får selv stød, da hun hiver Nele væk fra ledningen og må herefter tænke hurtigt, for at redde sin datters liv.

Risikerer, at hun dør
Karen får som det første sin mand, Jacob, til at ringe 1-1-2, og de løber ind til naboen, der er sundhedsplejerske, hvor de påbegynder hjertemassage. Alarmcentralen ser, at der er en hjertestarter i den nærliggende hal. Halinspektøren, Michael Due Thomsen suser afsted på cykel med hjertestarteren bagpå. Han er erfaren Falckredder og indsatsleder, og må tage en hurtig beslutning. Man har på det tidspunkt aldrig brugt en hjertestarter i voksen-størrelse på et barn før.

- Men jeg når lige at tænke, at enten støder vi nu - eller også risikerer vi, at hun dør, siger Michael om situationen, inden han sætter elektroderne fra hjertestarteren på Neles bryst og ryg.

- Jeg tager en chance. “Vi må have gang i hende,” tænker jeg, fortæller Michael om øjeblikket, hvor adrenalinen pumper rundt i hans krop.

Hjertestarteren giver Nele ét stød. Kort efter ankommer ambulancen, og her registrerer redderne, at hun har puls.

Flere døgn i uvished
På hospitalet vælgerne lægerne at lægge i hende i kunstig koma ved at nedkøle hende. Og i flere døgn ved familien ikke, om Nele har taget alvorlig skade på hjerne og organer.

- Min mand er hos hende, da de en nat forsøger at vække hende første gang. Så prøver han forsigtigt at give hende hende sutten, som hun elsker. Helt automatisk forsøger hun at tage sutten i munden. Da han fortæller mig det, så ved jeg bare, at hun er helt okay!, siger Karen.

Ud over forbrændinger på fingrene er Nele få dage efter sig selv igen. Hun har siden været igennem en operation på hænderne og skal sandsynligvis opereres igen. På grund af forbrændingerne har hun mindre problemer med finmotorik og kan eksempelvis have svært ved at holde på en blyant.

Fantastisk sundhedsvæsen
Karen og hendes mand vil gerne stå frem med deres historie, for at gøre andre opmærksomme på den forskel hjertestarten og det kompetente sundhedspersonale kan gøre.

- Jeg er utroligt rørt over sundhedsplejersken, hendes mand og Michael, som reddede hende. Når jeg møder dem, så tænker jeg altid på det, siger Karen.

- Jeg tænker også på sundhedsvæsnet, som var så fantastisk og professionelt hele vejen igennem, siger hun.

Stolt af diplom
I billiardrummet i hallen på Fanø hænger et diplom, som sidste år blev overrakt til Michael Due Thomsen.

Odense Universitetshospital hædrede ham som en af hverdagens helte for ekstaordinær indsats ved hjerte-lunge-redning.

- Det er man da altid stolt af. Det er et skulderklap, der viser, at det man gør, er rigtigt, siger han.

Læs flere historier fra MX Optur-serien:

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx