Af - 06/05-17 18:01; Opdateret: 06/05-17 18:13

Klam kønssygdom spreder sig i Danmark: Giver slimet og lugtende udflådKlam kønssygdom spreder sig i Danmark: Giver slimet og lugtende udflåd

Flere og flere danskere bliver smittet med kønssygdommen gonorré, der forårsager ildelugtende kønsdele og slimet udflåd.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet herunder: Sådan behandler du - og undgår - gonorré.

Flere og flere danskere oplever at blive de ærgerlige indehavere af en såkaldt 'dryppert'. Kælenavnet for kønssygdommen gonorré, der spreder sig med lynets hast i Danmark.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at der i 2016 blev rapporteret 3.478 tilfælde af gonorré i Danmark. Det er 25 procent flere end i 2015, hvor der blev rapporteret 2.788 tilfælde.

Denne frygtede kønssygdom eksploderer i Danmark
Denne frygtede kønssygdom eksploderer i Danmark

I 2011 var der kun 498 registrerede tilfælde af gonorré, og der er dermed sket en syvdobling i antallet af danskere med sygdommen på bare fem år.

'En dryppert'
Gonorré er forårsaget af en bakterie, og de første symptomer er ifølge Netdoktor typisk svie ved vandladning. Hos mænd giver sygdommen udflåd fra urinrøret, der i begyndelsen er sparsomt og slimet, men som hurtigt udvikler sig og bliver rigeligt og gullighvidt. Deraf navnet; 'dryppert'. Kvinder kan også opleve at få ildelugtende udflåd.

Åh nej! Denne kønssygdom er eksploderet i Danmark
Åh nej! Denne kønssygdom er eksploderet i Danmark

Sygdommen behandles med antibiotika, men flere læger har de senere år advaret om, at gonorré kan blive uhelbredelig, fordi bakterien, der er skyld i sygdommen, begynder at blive resistent overfor antibiotika.

'Super-gonorré'
Seniorrådgiver for det britiske Sundhedsministerium, Dame Sally Davies, advarede i denne uge om antibiotikaresistens i forbindelse med gonorré, skriver Daily Mail.

LISTE: Ni grunde til at dit tis lugter
LISTE: Ni grunde til at dit tis lugter

Der har været udbrud af 'super-gonorré' flere steder i Storbritannien, blandt andet i London. 'Super-gonorré' dækker over en variant af kønssygdommen, der ikke kan behandles med den type antibiotika, lægerne plejer at bruge. Den bliver derfor behandlet med to andre typer i kombination.

Men bakterien er tilsyneladende begyndt at udvikle resistens mod dem også.

Nyt studie: Intimbarbering giver 80 procent større risiko for sexsygdomme
Nyt studie: Intimbarbering giver 80 procent større risiko for sexsygdomme

'Ulækre' behandlingsmetoder
- Hvis bakterien bliver resistent overfor alle typer af antibiotika må vi vende tilbage til de gode gammeldags typer behandling, som lyder virkelig ulækre. Den ene mulighed er urethral vanding, hvor man indfører kviksølv og jod i blæren i et forsøg på at vaske bakterierne ud, udtaler Dame Sally Davies.

- Eller man kan forsøge sig med at sætte sig ind i en såkaldt 'hotbox', der bliver opvarmet til 43 grader i håb om, at det vil slå bakterierne ihjel, fortsætter hun.

5 grunde til at din vagina lugter lidt underligt
5 grunde til at din vagina lugter lidt underligt

Forbliver gonorré ubehandlet kan det resultere i sterilitet og i sjældne tilfælde dødelig hjernebetændelse.

Syv procent af de påviste danske tilfælde af gonorré i 2016 var højresistente overfor antibiotika, skriver Statens Serum Institut.

Du kan beskytte dig selv mod gonorré ved at bruge kondom.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tusinder evakueret fra europæisk...
bt.dk
Uheld giver lang kø på motorvej
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Farvel og tak: 24.000 danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx