Af - 25/09-15 10:03; Opdateret: 25/09-15 10:15

Kun halvt så mange bliver testet for drugrapeKun halvt så mange bliver testet for drugrape

Siden politi-kredsene selv overtog budgetter til tekniske undersøgelser i 2013, er antallet af ofre, der sendes til test for stoffer, halveret.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP)

Mandag blev en 36-årig mand fra Glostrup tiltalt for at have bedøvet en 20-årig kvinde i Hedehusene med sovepiller og derefter voldtage hende.

Ifølge Retsmedicinsk Institut i København sender politiet i dag langt færre potentielle ofre til test for drugrape, hvor man tjekker hår og blod for bedøvende stoffer. Indtil 2013 modtog de hvert år godt 100 sager til test fra hele landet.

- Antallet af sager, hvor politiet beder om udførelse af retskemiske analyser, er cirka halveret i det seneste års tid, siger professor Kristian Linnet, der tilføjer, at i ‘halvdelen heraf var mistanke om drug-rape.’ 25-30 ofre havde altså i 2013 bedøvende midler i blodet – retskemikerne kunne dog ikke svare på, om offeret selv havde taget stofferne.

I 2012 viste et studie fra Retsmedicinske Institut i Aarhus, at der kun var foregået drug-rape i 4 ud af 20 anmeldte sager.

Endnu en voldtægt anmeldt i Nordjylland: Voldtaget i kælderskakt
Endnu en voldtægt anmeldt i Nordjylland: Voldtaget i kælderskakt

- Vi kunne se, at den store synder var alkohol, siger vicestatsobducent Ole Ingemann Hansen.

Ifølge leder Hanne Baden Nielsen fra Center for Voldtægtsofre, så har politiet sparet på de dyre undersøgelser.

- Politiet sender langt færre til test, efter at de nu selv skal betale ud af deres budgetter. Man kan derfor sætte spørgsmål ved deres efterforskning, siger hun.

Ifølge de nyeste årsrapporter fra voldtægtscentrene i Aarhus og København, har 115 ofre på et år henvendt sig med mistanke om drugrape.

Rigspolitiets kommunikationsmedarbejder bekræfter, at politikredsene i 2013 overtog budgettet for tekniske undersøgelser fra Rigspolitiet.

Politiet opgiver sag om nordjysk gruppevoldtægt
Politiet opgiver sag om nordjysk gruppevoldtægt

- Men det er ikke vores vurdering, at kredsene sparer på test i voldtægtssager, siger Thomas Kristensen.

Armbånd skal afsløre drugrape

Det århusianske firma Drugster vil næste år lancere et designerarmbånd, der skal scanne, om der er narko i din drink.

Armbåndet skal kunne opdateres via et usb-stik, når der kommer ny narko på markedet. En prototype er snart klar, forklarer direktør Ulrik Merrild, der har udviklet armbåndet med støtte fra Alexandra Instituttet, ejet af Aarhus Universitet.

- Vi har brugt virkeligt meget tid på at finde en teknisk brugbar og pålidelig løsning, der er så flot designet, at unge rent faktisk vil gå med det, siger Ulrik Merrild.

DrugStop skal både lanceres som en pen, et armbånd og et device til mobilen.

- Formålet er at hindre overgreb, som i sidste ende kan betyde drugrape, overfald eller at man bliver bestjålet. DrugStop kan teste for de mest almindelige stoffer. Det foregår ved at sende lys ned i drinken. Det lys, som reflekteres, fortæller hvilke stoffer, der er i og giver signal, hvis der er stoffer i, siger han.

Professor Kristian Linnet fra Retsmedicinsk Institut vil gerne have produktet demonstreret.

LÆS OGSÅ: Stripklub: Tre mænd sigtet for drugrape på to kvinder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx