Af - 29/02-16 11:04; Opdateret: 29/02-16 13:02

Endelig er den her! Dagen 4.000 danskere har ventet længe påEndelig er den her! Dagen 4.000 danskere har ventet længe på

I dag – den 29. februar – er kalenderårets hemmelige dag, som kun forekommer hvert fjerde år. Men hvorfor egentlig? Og hvorfor har storken fri i Randers lige netop i dag? Få svaret her.

Bildstrecke im Grossformat »

Den 29. februar - kalenderårets hemmelige dag - dagen, der kun viser sig én gang hver fjerde år – er over os.

Men hvorfor er der pludselig en ekstra dag i kalenderåret?

Det skyldes simpelthen, at jorden bruger en my mere end 365 dage på at rotere om solen - cirka 365,2422 dage. Så for at få regnestykket til at gå op har man - siden Julius Cæsar i forbindelse med sin kalenderreform i 45 f.Kr. - indført, at hvert fjerde kalenderår indeholder 366 dage.

Københavns Rådhus vil vie spontane par på skuddag
Københavns Rådhus vil vie spontane par på skuddag

I virkeligheden er det den 24. februar, der er skuddag i et skudår. Det skyldes, at februar, som oprindeligt havde 23 dage, var den sidste måned i den gamle romerske kalender, og for at rette det 'skæve' år op, indførte man en ekstra dag. Mange har siden argumenteret for, at den 29. februar burde udnævnes til officiel skuddag, da denne dag kun forekommer i skudår.

I sidste uge kunne metroxpress fortælle, at Københavns Rådhus satte rekord i at vie danske par, der kom ind fra gaden for at blive gift på skuddag. En gammel tradition, der siger, at manden ikke må sige nej, hvis kvinden på skuddag frier til ham. Og det lader til, at danske mænd er helt okay med, at kvinden stiller det store spørgsmål. En for nylig foretaget YouGov-undersøgelse for metroxpress viser, at 82 procent af danske mænd synes, at det er i orden, hvis kvinden frier.

Kærlighed i luften - folk står i kø for at gifte sig
Kærlighed i luften - folk står i kø for at gifte sig

En lille sjov krølle på halen i forbindelse med reglen om at kvinder på skuddag må fri er, at manden KUN kan sige nej til friermålet, hvis denne umiddelbart efter kvindens spørgsmål giver hende en gave, som traditionelt har været 12 par handsker, 12 par silkestrømper eller en silkekjole. Det skriver denstoredanske.dk.

Storken holder pause
I Danmark er omkring 4.000 personer født på skuddag, hvilket reelt betyder, at de kun kan fejre deres 'rigtige' fødselsdag hver fjerde år. For at undgå dette foretager man i dag ingen planlagte kejsersnit i Aarhusområdet. Man synes, det er synd for børnene, hvis de ikke ligesom andre børn kan fejre deres fødselsdag hvert år. Dog er man klar og tillader biologien at gå sin gang, hvis det bliver nødvendigt.

- De andre fødsler kan vi jo ikke styre. Så selvfølgelig bliver nogle børn født mandag på naturlig vis og ved akutte kejsersnit, men de planlagte kan vi styre, siger Chefjordemor Lone Neumann fra regionshospitalet i Randers til dr.dk.

Rikke friede på forsiden af metroxpress: Sådan reagerede Brian
Rikke friede på forsiden af metroxpress: Sådan reagerede Brian

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx