Af Ritzau - 02/03-17 13:28; Opdateret: 02/03-17 15:15

Samuelsen vil sikre danske interesser efter brexitSamuelsen vil sikre danske interesser efter brexit

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) havde torsdag besøg af den britiske brexit-minister, David Davis.

storybild

Danske interesser var det altoverskyggende tema, da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) torsdag havde besøg af den britiske brexit-minister, David Davis. Her ses David Davis til venstre og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til højre. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Danske interesser var det altoverskyggende tema, da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) torsdag havde besøg af den britiske brexit-minister, David Davis.

- Vi skal forsvare danske virksomheder og danskere i Storbritannien, siger Samuelsen.

- Jeg er sikker på, at vi finder frem til en aftale, som gavner alle parter.

Det er også briternes intention at sikre danskere og andre EU-borgere, som bor i Storbritannien, når briterne formelt har forladt EU. Det siger David Davis.

- Efter at vi har forladt EU, ønsker vi, at EU klarer sig godt.

- Det handler om at få en god aftale omkring juridiske spørgsmål og en konstruktiv aftale om handel. Vi har fælles interesse i handel mellem vores lande, siger David Davis.

Et flertal i overhuset i det britiske parliament stemte onsdag aften for en ændring af den såkaldte brexit-lov.

Ændringen betyder, at regeringen senest tre måneder efter det formelle farvel til EU skal fremlægge lovgivning, der sikrer de EU-borgere, som allerede bor i Storbritannien, deres rettigheder og opholdstilladelse.

En sådan aftale er ifølge brexit-ministeren øverst på dagsordenen.

- Vi har klart og tydeligt sagt, at vi vil have en generøs aftale for alle borgere i EU, siger brexit-ministeren og fortsætter:

- Det handler ikke kun om at kunne få lov til at blive i landet, men også om pension, adgang til sundhedsvæsnet, sociale ydelser og generel velfærd, siger han.

Omkring 30.000 danskere bor ifølge Udenrigsministeriet i Storbritannien.

I Dansk Industri (DI) følger man nøje med. Det er nemlig et vigtigt eksportmarked, der forlader EU, lyder det fra underdirektør Anders Ladefoged.

- Der er meget på spil for Danmark i de kommende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Det drejer sig om så få barrierer som muligt for samhandlen.

- Det kræver, at der ikke kommer told, toldbureaukrati og divergerende regler og produktstandarder, siger han i en skriftlig kommentar.

Den britiske premierminister, Theresa May, har erklæret, at hun senest med udgangen af marts vil udløse EU's såkaldte artikel 50.

Det er fortsat regeringens bagkant, oplyser Davis.

Det vil formelt indlede forhandlingerne mellem Storbritannien og EU-systemet om briternes farvel til EU, sådan som et flertal af vælgerne besluttede ved folkeafstemningen i juni i fjor.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
35-årig mand og to børn fundet døde:...
bt.dk
'Ung mor' er blevet single: Derfor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx