Af - 13/01-14 18:29

Du kan spare 1.000 kr. på ny tablet - samfundet kan spare millionerDu kan spare 1.000 kr. på ny tablet - samfundet kan spare millioner

En ny diabetes-tablet sendes billigt på gaden. Både den enkelte patient og samfundet kan spare mange penge.

storybild

Der kan være penge at spare for diabetespatienter på en ny medicin. (Billede: Polfoto/Frank Siteman/Science Faction/Corbis)

Hvis du har diabetes og tager tabletter imod sukkersygen, kan du nu spare omkring tusind kroner om året på din medicin. Medicinal-giganten Takeda har nemlig besluttet at sende tre nye tabletbehandlinger billigt på markedet.

En prissammenligning mellem et af de nye produkter, Vipidia, og en række af konkurrenterne, viser således, at der vil være omkring en femtedel eller mere at spare, og det løber op i omtrent en tusindkroneseddel på årsbasis.

Spis nordisk og bliv fri for sygdomme
Spis nordisk og bliv fri for sygdomme

Den billige medicin kan også gå hen og blive en samfundsøkonomisk gevinst. Regionerne bruger årligt milliarder af kroner på at behandle den kvarte million danskere, der har diabetes, og det tal kan stige i de kommende år, advarer eksperter.

- Hvis ikke man gør noget, er der en risiko for, at det bliver en stor samfundsøkonomisk byrde, forklarer professor Lars Holger Ehlers fra Danish Center for Healthcare Improvements ved Aalborg Universitet til mx.dk og tilføjer, at billigere medicin kan gøre en stor forskel.

Livsfarligt: Hjertepatienter svigter genoptræning
Livsfarligt: Hjertepatienter svigter genoptræning

Diabetesforeningen har regnet ud, at omkostningerne til hospitalsbehandling af diabetespatienter vil blive fordoblet i perioden fra 2010 til 2025 – fra godt ni milliarder kroner til omkring 18 milliarder kroner årligt.

Ifølge en pressemeddelelse fra Takeda vil der være næsten 200 millioner skattekroner at spare over en periode på fire år, hvis alle patienter, der behandles med en såkaldt DPP4-hæmmer, skiftede til et af selskabets nye produkter. Det svarer til en besparelse på størrelse med ansættelsen af 150 nye sygeplejersker på fuld tid i sygehusvæsnet i de fire år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Eksklusivt interview: Andreas...
bt.dk
Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx