Af - 29/05-15 12:13; Opdateret: 01/06-15 13:45

Glem politikerne: Danmark styres af lille magteliteGlem politikerne: Danmark styres af lille magtelite

- Hvis man tror, at Danmark er et land, hvor der ikke sidder en magtelite og styrer det hele, så tager man fejl, siger forfatter til ny bog om over-Danmark.

storybild

Erhvervsmanden Fritz Schur er en af Danmarks absolut mest magtfulde personer. Han har nære forbindelser til Kongehuset, og er en af de højest respekterede skikkelser i erhvervslivet. (Billede: Polfoto)

Når vi går til Folketingsvalg 18. juni, vælger vi på demokratisk vis, hvem der skal styre Danmark de næste fire år.
Troede vi da.

Men en ny bog afslører, at det slet ikke er politikerne, som leder landet. Det gør en hemmelig magtelite bestående af 423 personer.

Venstre-mæcen garanterer: Pengeklub kørte helt efter bogen
Venstre-mæcen garanterer: Pengeklub kørte helt efter bogen

Bogen har taget fire år at skrive, og er blevet til ved at belyse og analysere mere end 1.000 bestyrelser, loger, frokostklubber, VL-grupper, interesseorganisationer, fagforeninger og nævn.

- Det, vi har fundet ud af, er, at 423 mennesker udgør kernen af magten i Danmark. Halvdelen af dem kommer fra erhvervslivet, og kun 18 procent arbejder inden for politik eller stat, siger sociolog Christoph Houman Ellersgaard, der er medforfatter på bogen.

MX's store Emoji-test: Hvilket parti skal du stemme på?
MX's store Emoji-test: Hvilket parti skal du stemme på?

Bogen hedder 'Magteliten - hvordan 423 danskere styrer landet', og udkommer i næste uge.

- Den afslører, at hvis man har en forestilling om, at der ikke er en magtelite i Danmark, så tager man fejl. Danmark er et land, hvor både økonomiske ressourcer og magt er koncentreret på meget få mennesker, siger Cristoph Ellersgaard til metroxpress.

De absolut mest magtfulde mennesker i Danmark er direktører og bestyrelsesformænd, mens toppolitikere må tage til takke med pladser langt nede.

Den højest placerede politiker er Københavns overborgmester Frank Jensen (S), som er nummer 104, og folketingsvalgets spidskandidater til statsministerposten, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, ligger helt nede som nummer 143 og 204.

Førstegangsvælgere: Løkke skal være statsminister
Førstegangsvælgere: Løkke skal være statsminister

Grunden til det skæve magtforhold skal findes i erhvervsfolkenes evne og velvilje til at networke.

- De er bedre end politikerne til det, og de er med i flere netværk, hvor der bliver truffet vigtige beslutninger. Desuden er de dygtige til at netværke på tværs, siger Cristoph Ellersgaard.

- Kan man sige, at det er ligegyldigt at gå til Folketingsvalg, hvis de politikere vi vælger, alligevel ikke har nogen reel magt?

- Nej, Folketingsvalget er ikke ligegyldigt, blandt andet fordi at når man udskifter politikerne, så flytter man også på magten i de grupper, som de forskellige politikere støtter, siger Ellersgaard.

NY MÅLING: Rød blok haler ind på blå blok
NY MÅLING: Rød blok haler ind på blå blok

Han oplyser til metroxpress, at han ikke mødte nogen decideret modstand, da han researchede til bogen sammen med medforfatter Anton Grau Larsen.

- Der var generelt åbenhed. Men det var meget svært at afdække de klubber, som forbinder politik med erhvervslivet. De er hemmelige, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx