Af - 02/01-16 22:43

Køb en dansk identitet for 98 kronerKøb en dansk identitet for 98 kroner

Med lidt teknisk snilde er det let at købe sig til danske personoplysninger på det sorte internetmarked.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Dresling Jens)

For blot 98 kroner og nogle klik på internettet har Politiken købt Lisbeths personoplysninger på det sorte marked. Hendes fulde navn, fødselsdato, adresse, telefonnummer, kodeord til en række hjemmesider, dankortoplysninger og sågar ip-adressen på hendes computer. Med de oplysninger ville vi uden problemer kunne købe varer for tusindvis af kroner for hendes penge, inden hun kunne nå at spærre sit dankort.

Det skriver Politiken søndag.

Lisbeth, som ikke ønsker sit fulde navn i avisen, er langtfra den eneste dansker, der intetanende har sine personoplysninger liggende til salg på internettet. På den illegale markedsplads AlphaBay, der ligger på det såkaldte darknet – det mørke internet – er der hele tiden tusindvis af personoplysninger til salg, og flere sælgere reklamerer specifikt med danske identiteter.

På ganske få minutter lykkedes det Politiken ud over Lisbeths oplysninger at købe informationer om en anden dansker, Luis Madsen.

Svensk politi præciserer krav til id ved grænsen
Svensk politi præciserer krav til id ved grænsen

Hverken Lisbeth eller Luis har nogen idé om, hvordan deres personlige oplysninger er havnet i hænderne på kriminelle. Oftest er det ikke borgernes egen skyld, siger eksperter og myndigheder, for de fleste oplysninger er stjålet fra netbutikker af hackere. Og på grund af det enorme udbud ligger prisen oftest på under 100 kroner for et sæt identitetsoplysninger. Bliver man offer for identitetstyveri eller dankortsvindel, dækker banken som udgangspunkt det tabte beløb.

En stor del af politiets problemer med at fange it-kriminelle skyldes ikke mindst, at de på det mørke internet ofte kan bevæge sig frit helt ude af politiets søgelys. Det mørke internet kan nemlig kun tilgås med internetbrowseren Tor, der anonymiserer brugerne, og alle betalinger på illegale markedspladser som AlphaBay foregår med den virtuelle valuta bitcoins, der er svær at spore.

Haarder vil lancere kulturkanon mod radikalisering
Haarder vil lancere kulturkanon mod radikalisering

Siden 2011 er det globalt set kun lykkedes myndighederne at arrestere 312 personer med forbindelse til internettets sorte markeder, hvoraf blot 14 har været ejere eller ansatte på markedspladserne. Det har ikke været muligt at finde et eneste eksempel på arrestationer med forbindelse til AlphaBay.

Ifølge Europols direktør har forbryderne et forspring på det mørke internet.

- Den kriminelle kan operere på det mørke internet på måder, som gør det ekstremt svært, og i nogle tilfælde umuligt, for politiet at finde ud af, hvem han eller hun er. Det er enormt udfordrende, og vores succesrate er ikke høj. Vi har nogle værktøjer og arbejdsteknikker, men det er stadig ekstremt svært, siger Europols direktør, Robert Wainwright, til Politiken.

27.000 kan opholde sig i Norge under falsk identitet
27.000 kan opholde sig i Norge under falsk identitet

Alene i 2014 år vurderes over 34.000 danskere at have været udsat for misbrug af id-oplysninger, mens knap 75.000 danskere har været udsat for misbrug af betalingskortoplysninger på internettet. Det viser en kortlægning af internetkriminalitet udarbejdet i 2015 af Det Kriminalpræventive Råd og Københavns Universitet.

Men hvor mange af dem der handles på sorte markeder som AlphaBay, kender myndighederne ikke omfanget af.

LÆS OGSÅ: Journalist snød læsere og Ekstra Bladet med falske kilder

LÆS OGSÅ: Simone blev afpresset: Send frække fotos eller alle ser dig topløs

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx