Af - 21/08-15 08:57

Boligmangel presser kommuner: Flygtninge sendes på 4-stjernede hotellerBoligmangel presser kommuner: Flygtninge sendes på 4-stjernede hoteller

Det er ikke bare studerende, der har svært ved at finde boliger for tiden. Kommuner bliver flere steder nødt til at indlogere flygtninge på vandrehjem og 4-stjernede hoteller.

storybild

Her ses et af de hoteller, som flygtninge er blevet indlogeret på. Foto: Hotel Kolding Apartments

En giftig cocktail bestående af flygtningeboom, studiestart og mange familiesammenføringer presser lige nu flere af landets kommuner i en sådan grad, at man må tage alternative metoder i brug for at skaffe boliger nok.

Flygtninge indlogeres på campingpladser, vandrehjem og pavilloner, mens andre ryger i ferielejligheder til 24.000 kroner om måneden samt firestjernede hoteller. I en kommune endte hoteludgifterne på 650.000 kroner – på en måned.

Mazen flygtede fra Syrien: Nu synger jeg for penge i Athen
Mazen flygtede fra Syrien: Nu synger jeg for penge i Athen

I Kolding har man fx flere gange måtte indlogere flygtninge på Kolding Hotel Apartments, der kostede op mod 23.800 kroner om måneden, mens en lokal campingplads også benyttes.

- Det er en presset situtation i øjeblikket. Vi er ved at drukne i vores egen succes med at blive en attraktiv studieby, da vi har mange studerende ligenu samtidig med mange flygtninge. De to grupper har jo økonomi til samme type boliger, siger Merete Dissing, der er områdechef i kommunens boligforvaltning.

I Hillerød er budgettet for flygtningeboliger steget fra knap fire millioner sidste år til 8,5 millioner kroner for i år.

Kommuner: Svært at finde billige boliger til asylsøgere
Kommuner: Svært at finde billige boliger til asylsøgere

- Det har ramt os lidt uventet med det antal, der er kommet. For en ting er de flygtningene, som vi ved kommer, men derudover har vi også faniliesammenføringerne som for alvor begynder at presse os nu, siger Baris Atak der er kommunens ansvarlige på området.

Flere flygtninge er derfor endt på det 4-stjernede Hotel Hillerød.

- Vi må derfor tage utraditionelle løsninger i brug. Lige nu har vi fx omkring 15 boende på Hotel Hillerød. Vi har simpelthen ikke andre boliger, siger han og forklarer, at man har haft månedlige hoteludgifter for helt op til 650.000 kroner.

I Dragør har man valgt at placere 25 pavilloner til flygtninge lige op af to børneinstutioner til stor frustration for de lokale forældre i området.

I Aarhus, der skal modtage flest flygtninge i 2015, sidder man i stedet tungt på et lokalt vandrehjem.

- Det er da en stor mundfuld, når man skal modtage 50 om måneden, vi har derfor bl.a. indrettet et tidligere kollegie til formålet og lejer os også ind på City Sleep-in, siger afdelingsleder Lene Brink.

Martin Henriksen, der er udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, kalder kommunernes prioritering for 'vanvid'.

Nødløsning: Syriske flygtninge skal bo på færge
Nødløsning: Syriske flygtninge skal bo på færge

- Der er ingen tvivl om, at kommunerne er enormt pressede, og det må vi landspolitikere se at få kigget på. Men de her eksempler på dyre hoteller er jo det glade vanvid, det tror jeg også kommunerne selv kan se, siger han.

Han vil nu tage den akutte boligsituation op med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Demonstration i Aarhus: Flygtninge vil ikke have færre penge
Demonstration i Aarhus: Flygtninge vil ikke have færre penge

- Vi vil nu bede ministeren kigge på det her og foreslå at man lader flygtninge blive boende i asylcentre. Derudover må vi få reglerne ændret, så flygtningene ikke bare kan springe køen over for vores studerende, siger han.

Integrationsminister Inger Støjberg oplyser, at hun vil arbejde for at stramme reglerne, så der kommer flere flygtninge og kommer samtidig med en direkte opfordring til kommunerne om råbe op:

- Hvis I oplever, at den nuværende lovgivning spænder ben for, at flygtninge kan få en bolig, så må I sige til. Vi vil gøre alt for at få ryddet hindringer af vejen. Jeg er til gengæld lidt skeptisk overfor forslaget fra Dansk Folkeparti. Hvis flygtninge ikke har adgang til en bolig kan man risikere at de tyer til at bosætte sig hos landsmænd, familier og bekendte i områder, hvor der i forvejen bor mange indvandrere. Og det vil næppe være gavnligt for integrationen, lyder det i et skriftligt svar til metroxpress.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx