Af - 12/09-14 11:09

Ny rockfestival kan være i fareNy rockfestival kan være i fare

Eksperter vurderer at Odense Kommune støtte af ny rockfestival med 26,5 millioner kroner kan være i strid med EU-regler. Konkurrenter raser over unfair konkurrence.

storybild

Eksperter sætter tvivl om lovligheden af støtte til ny rockfestival i Odense. Her er det Pixies på Northside Festival ved Århus, der laves af samme selskab. (Billede: Thomas Emil Simonsen, Polfoto)

To eksperter i EU-ret skruer ned for Odense Kommunes drøm om en international rockfestival med 30-50.000 tilskuere.

Det kan nemlig være ulovlig statsstøtte, når kommunen giver 26.5 millioner kroner til den nye Tinderbox festival uden at kræve noget tilgengæld over de næste fem år.

Roskilde 'dropper' de ældre: Slut med gratis festival
Roskilde 'dropper' de ældre: Slut med gratis festival

Ifølge den offentliggjorte hensigtserklæring er de første 3,6 millioner kroner allerede betalt af kommunen til nystartede Tinderbox Entertainment. I aftalen står intet om, hvad kommunen får tilgengæld for millionerne.

Medie: Ny stor festival præsenteres onsdag
Medie: Ny stor festival præsenteres onsdag

Reggae-festival skruer gevaldigt op for volumen
Reggae-festival skruer gevaldigt op for volumen

- Hvis man skal tage den her hensigtserklæring på ordet er den problematisk. Den er uklart, hvad kommunen får for sine mange penge - det kan derfor være ulovlig statsstøtte. Festivalen kan der også være brud på EU-retlige udbudsprincipper. Andre kunne tænke sig at byde på at lave sådan en festival, siger professor Michael Steinichke fra Aarhus Universitet.

En anden ekspert i EU- ret Peter Vesterdorff bakker ham op.

Odense Kommune har aldrig givet tilbudet til andre koncertarrangører inden Anker Boye i sidste uge lancerede den nye festival, der skal konkurrere med Roskilde og Skanderborg.

- Så mange kommunale millioner i støtte presser markedet for festivaller i Danmark. Vi får jo ikke millioner af kommunen, siger formand for Skanderborg Festival, Claus Visbye.

Mens en af landets største koncertarrangører Kim Worsøe fra ICO Concerts, kritiserer aftalen.

- En sådan kommunalstøtte skævvrider markedet fuldstændig. Jeg ved, at flere andre koncerarrangementer på Fyn overvejer at lukke, siger han.

Odense Kommune har tidligere kaldt støtten "fuldt lovlig", men ændrede sent i går aftes deres udmelding efter, at metroxpress havde sendt kommunen eksperternes vurdering.

Chefkonsulent Søren Simonsen fra Odense kommune sagde blot:

- Vi er ved at undersøge juraen i det her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx