Af - 15/02-16 11:51; Opdateret: 15/02-16 12:04

Toilettid: Derfor laver kvinder oftere stort, når de har menstruationToilettid: Derfor laver kvinder oftere stort, når de har menstruation

Hyppigere samt en mere blød og fyldig afføring. Det er hvad mange kvinder dealer med under menstruationen.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvad med mænd? Er der noget tidspunkt på måneden, de får mere afføring end ellers? Det får du blandt andet svar på ved at klikke dig gennem galleriet.

Blod, bind og humørsvingninger. Der kan være mange ulemper ved at have menstruation, og her er endnu en:

Det viser sig, at kvinder hyppigere laver stort på toilettet, når de har menstruation.

Når kvinder får menstruation, udskiller de nemlig større mængder af hormonet prostaglandin. Prostaglandin fremprovokerer sammentrækninger i livmoderen, men det stimulerer samtidig sammentrækninger i tarmen.

- Sammentrækningerne i tarmen giver hurtigere tarmpassage, og derfor vil kvinder opleve, at kroppen tømmer tarmen flere gange i døgnet, i den periode, hvor de har menstruation end ellers, forklarer Charlotte Wilken-Jensens, der er overlæge på Hvidovre Hospital på Gynækologisk afdeling til metroxpress.

Er du sund eller usund? Så ofte skal du gå på toilettet
Er du sund eller usund? Så ofte skal du gå på toilettet

Hun bakkes op af Gerd Johnsen, der er specialsygeplejerske, og som har 33 års erfaring med alle former for afføringsproblemer på sygehuse, i kommuner og privat praksis.

- En gennemsnitsdansker vil opleve, at der går 24 timer fra, at det du har spist kommer ud igen, men når man har menstruation går der måske kun mellem 6-12 timer, siger hun til metroxpress.

Læge: Du risikerer at dø, hvis du holder på din afføring
Læge: Du risikerer at dø, hvis du holder på din afføring

Men faktisk betyder hormonet ikke kun, at kvinderne hyppigere skal lave sort. Gerd Johnsen fortæller, at kvinders afføring også kan ændre sig, så afføringen fylder mere.

Når din afføring ligger i tarmen, bliver den suget for væske, sådan så du får en normalfast afføring. Men når tarmen tømmer sig hurtigere under menstruationen, når din afføring ikke at blive suge for væske, og sådan vil du opleve en mere blød og mere fyldig afføring.
Det siger Gerd Johnsen.

Christina kan ikke gå nogen steder uden at have et toilet i nærheden
Christina kan ikke gå nogen steder uden at have et toilet i nærheden

Hun understreger, at der altså ikke er mere tørstof i det du 'plumper' i toilettet - der er blot mere vand i afføringen.

Det er også grunden til, at mange kvinder ifølge Charlotte Wilken-Jensen får en afføring, der tilnærmelsesvis ligner diarré under deres menstruation

Så mange vil ikke lave stort, når de er på café eller restaurant
Så mange vil ikke lave stort, når de er på café eller restaurant

LÆS OGSÅ: Sexolog giver klar besked: Mænd skal stå op og tisse!

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du nattetisseri

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx