Af Tilde Liv Andersen - 14/12-17 22:18

Studerende propper sig med stoffer for at klare eksamensperiodenStuderende propper sig med stoffer for at klare eksamensperioden

Flere studerende tager præstationsfremmende midler som ADHD-medicin og hjertemedicin for at leve op til forventningerne i eksamensperioder.

storybild

Koncentrationsbesvær og for få timer i døgnet er hverdagskost for studerende. Det får flere til at ty til præstationsfremmende midler i eksamensperioden, viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA.

Studietalsmand Harald Gade Andersen fra IDA, fortæller de studerendes forventninger til sig selv, er årsagen til at de tyer til medicin, for at klare prøverne.

»Jeg tror ikke, at mennesker er forskellige fra, hvordan de var for tyve år siden. Men kulturen har ændret sig på uddannelserne, og der er meget at leve op til. Folk føler, at der er for meget på spil, når de skal til eksamen” siger Harald Gade Andersen.

Undersøgelsen fra IDA viser at tre procent af de studerende har brugt betablokkere, Ritalin eller Modafinil. Derudover er der seks procent, der har overvejet at benytte de præstationsfremmende midler i de ekstra stressede perioder. Djøf har lavet en tilsvarende undersøgelse, der viser, at syv procent af deres studiemedlemmer har brugt midlerne.

Formand for Djøf studerende Christian Nør-Larsen fortæller, at det er et stort problem, at så mange føler, at de har behov for at præstere over evne.

»Det er absolut et problem, at så mange bruger study-drugs i eksamensperioderne. Det vidner om, at personer føler, at de skal være bedre, og gøre mere, end de reelt kan,« siger Christian Nør-Larsen.

Han mener, at det voldsomme karakterræs blandt de studerende er en af årsagerne til, at mange studerende anvender midlerne.

»Mange studerende på jura og økonomi-studierne har en idé om, at de kun kan få de fedeste job, hvis de har topkarakterer. Det vidner om en usund kultur,« siger Christian Nør-Larsen.

De forskellige midler bruges til at behandle sygdomme som ADHD og narkolepsi og bør kun tages af personer, der har fået stillet en diagnose til midlerne, da det kan skabe afhængighed.

Fakta: Hvad er...

Betablokkere?

Betablokkere er medicin, der nedsætter pulsfrekvensen, hvilket betyder, at blodtrykket falder. Medikamentet bruges især til behandling af forhøjet blodtryk. Kan medføre depression, kvalme og søvnforstyrrelser.

Ritalin?

Ritalin er et middel, der bruges mod narkolepsi og koncentrationsbevær. Bliver ofte benyttet mod ADHD. Kan medføre nedsat appetit, kvalme og søvnforstyrrelser.

Modafinil?

Bruges ligesom Ritalin imod blandt andet narkolepsi og ADHD. Kan medføre nedsat appetit, kvalme og søvnforstyrrelser.

Kilde: Min.medicin, lægemiddelstyrelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Barcelona-stjernens sidste finale:...
bt.dk
Superliga-stjerne har fået sit store...
bt.dk
Øresundsbroen måtte lukkes efter...
bt.dk
Kraftig brand i villa: Politiet beder...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx