Af - 11/08-15 21:53; Opdateret: 12/08-15 09:27

Forbrugerrådet: Mærkning af e-numre vildleder forbrugerneForbrugerrådet: Mærkning af e-numre vildleder forbrugerne

Det er svært for forbrugerne at gennemskue, hvad der er e-numre, og hvad der ikke er, når de læser varedeklarationen.

storybild

Det kan være svært at gennemskue, hvad der er e-numre, og hvad der ikke er, på nogle fødevareprodukter. (Billede: Polfoto)

Ved du, hvad Natriumascorbat er? Eller måske Kaliumsorbat? Det er ikke altid til at gennemskue, men der er faktisk tale om e-numre på varedeklarationer.

Normalt er tilsætningsstofferne tydeligt angivet ved e-numre, men i nogle tilfælde skriver producenten stoffets fulde navn på produktet, og det gør det sværere for forbrugeren at gennemskue.

- Det kan være forvirrende for forbrugerne, at producenterne ikke er konsekvente med den måde de benævner e-numre – specielt, hvis begge former bruges på den samme vare, siger Sofie Søndergaard Risborg fra Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerråd: Utilfredse rejsende skal koste DSB penge
Forbrugerråd: Utilfredse rejsende skal koste DSB penge


I dag er kravet, at producenten skal oplyse enten e-nummer eller hele navnet på e-nummeret, men det helt optimale ville være, hvis begge dele stod nævnt ifølge Sofie Søndergaard Risborg.

- Der er fordele og ulemper ved begge former, så det ville være optimalt, hvis både e-nummer og navn stod skrevet, siger hun.

Sundhedsminister lover sundhed til alle uanset pengepung
Sundhedsminister lover sundhed til alle uanset pengepung

Den store fødevareproducent Stryhns er blandt dem, der ikke endegyldigt skriver navn eller nummer på varen.

Wow! Arabisk prins giver 210 milliarder kroner til velgørenhed
Wow! Arabisk prins giver 210 milliarder kroner til velgørenhed

På deres populære Baconpostej står e-stoffet Natriumascorbat nævnt ved navn, mens Pentanatriumtriphosphat står nævnt som e-nummer E451.

Stryhns produktchef Peter Kreutzfeldt afviser, at det skulle være for at 'narre' forbrugeren til at tro, at produktet indeholder færre e-numre.

- Det er ikke vores mening på nogen måde at vildlede vores forbrugere. I forhold til dit eksempel, kan man godt argumentere for, at det skulle skrives som e-nummer, men vi har valgt at skrive det ud, for at forbrugeren bedst skal kunne vide, hvad det er, siger produktchefen for Stryhns, der er villig til at overveje en anden skildring.

- Vi evaluerer generelt og tager alle inputs løbende med. Inklusiv dem fra jer , siger produktchef Peter Kreutzfeldt til metroxpress.

Fem overraskende ting som skader tænderne
Fem overraskende ting som skader tænderne

Men det er ikke kun Stryhns, der benytter sig af denne fremgangsmåde også chipsproducenten KIM's og Faxe Kondi skildrer forskelligt med e-numrene.

Herunder har vi samlet nogle af de produkter, der ikke skildrer entydigt med e-numrene:

Faxe Kondi Booster

Netto-Bacon

KIMs Ostepops

Stryhn's Bacon-Peber LeverpostejMalaco Familie Guf

Langelænder Ostepølser


LÆS OGSÅ: Masser af modeller på podiet uden modebranchens nye sundhedstjek

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx