Af - 03/10-14 17:40

Tivoli vækker forargelse: ‘Du er en lille tøs’Tivoli vækker forargelse: ‘Du er en lille tøs’

Tivoli har fået kritiske røster på nakken på grund af et ordvalg i en ny kampagne.

storybild

Denne plakat er for meget, mener Dansk Kvindesamfund. Tivoli fortryder dog ikke ordvalget. (Billede: Martin Sprangsbro-Pedersen)

‘Halloween i Tivoli. Det bedste sted at afsløre, at du er en lille tøs’.

Sådan står der på en plakat, Tivoli har sendt ud i en reklame for deres kommende Halloween-event ‘Hotel Scary’.

Sverige raser over højhælede støvler til tre-årige
Sverige raser over højhælede støvler til tre-årige

Nu er forlystelsesparken kommet ud i en mindre modvind grundet ordvalget - betegnelsen ‘lille tøs’ falder ikke i god jord hos alle.

- Når udtrykket "lille tøs" bliver brugt, minder det meget om de pige-nedsættende fraser som "du kaster som en tøs", "tøse-dreng" eller "tøse-fornærmet", som vi gerne skulle være kommet lidt videre fra, skriver Trine Kristiane Leander Ahlgren, som har lagt et billede af plakaten op på Facebook.

- Jeg synes ikke det er særligt smart at give udtryk for, at det værste, man (voksne/drenge/mænd) kan være, er "små tøser", supplerer hun og undrer sig samtidigt over, at man ikke bare har valgt et ‘ikke-kønnet’ udtryk som ‘bangebuks’ eller ‘pivskid’.

Messerschmidt forarger med homo-udtalelser
Messerschmidt forarger med homo-udtalelser

Dansk Kvindesamfund har også taget Tivoli-plakaten op til debat. Organisationen har delt opslaget på deres egen Facebook-profil, hvor man opfordrer Tivoli til at ‘få læst op på, hvad sexisme er’.

- Problemet i det budskab er, at dit køn er afgørende for, hvad du kan og ikke kan præstere, siger næstforkvinde Ulla Tornemand til metroxpress.

- Piger får i forvejen smidt i hovedet, at de er bange, de kan ikke kaste, de er ikke sjove, de er besværlige, de kan ikke finde ud af matematik og så videre. De her udtryk er med til at bekræfte pigernes tro i, at de er dårligere end drengene til de her ting, siger hun.

Efter Fies hårde vægtkamp: Nu kalder de mig billig
Efter Fies hårde vægtkamp: Nu kalder de mig billig

Hos Tivoli forsøger man imidlertid at mane lidt til ro.

- Vi har jo ikke haft noget ønske om at tale nedsættende om hverken kvinder eller mænd. Det er jo et udtryk, som bruges blandt teenagere og unge voksne, som netop er vores målgruppe, siger Tivolis pressechef Torben Plank.

Han er ked af, at kampagnen har vakt forargelse, men han fortryder ikke ordvalget.

- Brugen er selvfølgelig en stereotyp, men tanken er, at det skal tages med et glimt i øjet. Og så er det selvfølgelig ærgerligt, at der er nogen, der ikke synes, det er sjovt. Jeg mener dog, det er på den acceptable side af stregen, siger han.

TV: Svensk tv censurerer Pippi Langstrømpe
TV: Svensk tv censurerer Pippi Langstrømpe

Det mener Ulla Tornemand ikke, det er. Jo mere sådanne udtryk bliver brugt, jo mere acceptabelt bliver det, påpeger hun.

- Jeg synes ikke, det her er for småt - netop fordi, det er en dråbe i det sexistiske hav, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand fundet bevidstløs efter brand...
bt.dk
Kendt dansk rigmandsdatter scorer...
bt.dk
Kronprins Frederik om udsigten til at...
bt.dk
Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx