Af - 25/02-16 10:13

Uansvarlige pebersvende er 'træls' for kommunen: Koster ærgerlige pengeUansvarlige pebersvende er 'træls' for kommunen: Koster ærgerlige penge

Overdimensionerede peberkværne lavet af sammensvejsede olietønder fylder og generer i gadebilledet, når en 'pebersvend' fylder 30. Det er træls, lyder det fra Aarhus kommune.

Bildstrecke im Grossformat »

I visse dele af samfundet giver man en ugift mand en peberbøsse i gave, når han fylder 30.

I moderne forstand resulterer det i, at venner til 'pebersvenden', som den 30-årige single kaldes, laver overdimensionerede peberkværne - typisk af sammensvejsede olietønder – og stiller dem op ude foran fødselarens bolig.

På landet er det nemt at finde ud af, hvem den store metalkonstruktion tilhører. I byen er det en anden sag, og derfor bruger kommuner hvert år ressourcer på at fjerne anonyme 'peberkværne', fordi ingen vil kendes ved dem og fjerne dem på egen hånd.

- Vi ser ofte kunstfærdige olietønder svejset sammen til at fejre en kammerat, der fylder 30. Og tit er det kun fantasien, der sætter grænser for kreativiteten. En vurdering er, at vi har mellem 10-20 hvert år i Aarhus by, og det kræver en mand og en lastbil med kran til at fjerne den. Det løber nok op i cirka 3.000 kroner per gang, siger Kim Gulvad Svendsen, chef for Drift og Myndighed i Center for Byens Anvendelse i Aarhus Kommune.

Et billede fra Aarhus midtby i sidste uge.

- Vi prøver hver gang at finde ud af, hvem 'værket' tilhører, så vi kan fortælle dem, at det omgående skal fjernes. Kan det ikke lade sig gøre at finde vedkommende, må vi gøre det, hvis det står på kommunal jord eller er til fare for folk. Finder vi ejeren, lader vi vedkommende klare udgifterne, siger Kim Gulvad Svendsen, som synes, det er gammeldags træls, at folk løber fra deres ansvar og lader Aarhus Kommunes borgere hænge på regningen.

- Det er jo ikke de store økonomiske udgifter, vi har ved det, men det er træls, og det er da unødvendige penge, som sagtens kunne være brugt bedre, siger Kim Gulvad Svendsen.

Distortion-svineri skal evalueres af kommunen
Distortion-svineri skal evalueres af kommunen

I Hovedstaden siger man - på trods af at overdimensionerede peberkværne til tider fylder i gadebilledet - at man ikke kender til sager, hvor kommunen har været nødt til at fjerne en peberkværn, fordi ejeren nægtede det.

- Nej, det kan vi ikke umiddelbart huske, at der har været den type sager, siger Jon Pape, serviceområdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Ifølge Jon Pape er det op til grundejerne/grundejerforeningerne at fjerne peberkværnene fra gadebilledet, og derfor blander kommunen sig ikke, så længe de ikke står i vejen for offentlig fremkommelighed eller trafiksikkerhed. Dog siger han, at kommunen i særlige tilfælde kan blive nødt til at skride ind:

- Hvis nogen klager til kommunen, vil vi sikkert tage en dialog med grundejeren, og i sidste ende kan det ende med, at vi fjerner effekterne på grundejerens regning. Men det er som sagt ikke noget, vi har oplevet, siger Jon Pape, som heller ikke har en holdning til, at folk stiller peberkværnene op i gadebilledet.

- Eftersom det overhovedet ikke er noget, vi oplever som et problem, har vi ikke nogen holdning til det, siger han.

FOTO: Sådan ser Nørrebro ud i dag efter vild abefest
FOTO: Sådan ser Nørrebro ud i dag efter vild abefest

I Nordjylland kender man til fænomenet ude på landet, men ikke inde i byerne:

- Det er bestemt noget, vi har hørt om, men vi har ikke de store erfaringer med det inde i byen, og vi har aldrig haft lejlighed til at tage ud og fjerne noget, der stod foran en opgang, siger Anders Dahl, afdelingsleder i Aalborg Renovation, der har ansvaret for at fjerne skrald, der fylder i gadebilledet.

- Det sker mere uden for byen, og her ser man folk lave alle mulige ting med overmalede campingvogne og olietønder, siger han.

I Aarhus lyder vurderingen, at kommunens regning for at fjerne pebersvendenes efterladenskaber hvert år løber op i mellem 30-60.000 kroner. Men selvom det er lidt surt, kan det ikke kan det ikke få den sure mine frem i smiletsby.

- Alle har vist gjort noget som ung, der i øjeblikket er skide skægt, men måske ikke er særlig skægt for andre. Men som det er nu, giver det kun et begrænset bøvl, siger Kim Gulvad Svendsen.

Ligger du inde med billeder af kreative peberkværne, vil vi meget gerne se dem og bruge dem til et endnu flottere galleri, end det du kan se herover. Send dem til:

Mail - ahemmingsen@mx.dk
Instagram - @andershemmingsendk
Snapchat - mxhemmingsen
Facebook - Andershemmingsendk

TAK

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx