Af - 06/06-15 21:40

'Har I fået solstik?': De Radikale vil sænke skatten med 13 milliarder'Har I fået solstik?': De Radikale vil sænke skatten med 13 milliarder

I næste valgperiode vil Morten Østergaard sænke personskatterne i både toppen og bunden af indkomstskalaen. Ideen får den kolde skulder af S, SF og Enhedslisten.

storybild

(Billede: Polfoto)

Danskerne skal betale markant mindre i skat, hvis det står til den radikale leder Morten Østergaard.

I et skatteudspil fra De Radikale foreslår han nemlig at give skattelettelser i både bunden og toppen af indkomstskalaen for 13 milliarder kroner, og det skal ske allerede i næste valgperiode.

Det skriver Berlingske søndag.

- Jeg vil gerne slå fast, at det er fundamentalt, at de bredeste skuldre bærer mest. Derfor har jeg ingen kvababbelser ved, at vi har en topskat, siger Morten Østergaard, som mener, at der er behov for at ændre på skatteniveauet.

- Men det er uhensigtsmæssigt, at den er så høj, som den er, og derfor skal den ned. Det er lidt tabuiseret at sige, men det kan ikke nytte, at vi ignorerer Danmarks udfordringer, siger Morten Østergaard til Berlingske.

Venstre: De Radikales børnecheck-forslag er en skattestigning
Venstre: De Radikales børnecheck-forslag er en skattestigning

Planen skal realiseres ved at hæve beskæftigelsesfradraget, som alle arbejdende danskere får, med otte milliarder kroner. I toppen af skalaen vil De Radikale bruge fem milliarder kroner på at sænke topskattesatsen med seks procentpoint.

På den måde skal topskatten ifølge De Radikales udspil fremover være på ni procent, og den øverste marginalskat vil falde til 50 procent.

Det vil ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets beregninger betyde, at beskæftigelsen stiger med 10.000 personer, skriver Berlingske.

Men hvor pengene til skattelettelserne skal findes henne, er endnu usikkert.

Allerede nu afviser regeringskollega og finansminister Bjarne Corydon (S) dog blankt Morten Østergaards forslag som en "ren radikal stiløvelse", der vil ramme alt for skævt, skriver Ritzau.

Rød blok har bidt sig fast: Uffe Elbæk kan blive Thorings redning
Rød blok har bidt sig fast: Uffe Elbæk kan blive Thorings redning

Hos Enhedslisten raser Johanne Schmidt-Nielsen over De Radikales udspil.

- Så kender vi de radikale igen. Skattelettelser i toppen, der vil føre til markant øget ulighed, betalt af såkaldte reformer, der i virkeligheden bare er et pænt ord for at genere dem, der har mindst i vores samfund, og gøre dem endnu fattigere, siger Johanne Schmidt-Nielsen, som mener, at udspillet går i den stik modsatte vej i forhold til, hvad der er godt for Danmark.

- Det er slet ikke det, Danmark har brug. Vi har brug for en skattereform, der øger ligheden og den økonomiske bæredygtighed ved at lette skatten på de laveste indkomster, og beskatte spekulation og arbejdsfrie indkomster som aktiegevinster.

SF's finansordfører, Jonas Dahl, skriver i en pressemeddelelse, at De Radikale 'må havet fået solstik i det gode vejr'.

- De Radikale viser nu deres sande ansigt ved at ville brænde fem milliarder af på de mennesker i samfundet, der i forvejen har mest. Det er noget mærkværdigt for et parti, der ellers går til valg på, at det handler om mennesker. Her handler det vist mest om de rige, siger han.

Ida Auken om sin vildeste Distortion: Jeg dansede og var højgravid
Ida Auken om sin vildeste Distortion: Jeg dansede og var højgravid

Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood
Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx