Af - 13/04-16 04:00

Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrandFlertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand

Der er alt for lidt kontrol af virksomheder, der kan forurene, mener naturfrednings-forening. Et flertal åbner for mere kontrol og kræver en redegørelse fra minister.

Her ses overvågningsbilleder fra selve ulykken. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Der skal mere offentlig kontrol til af virksomheder, der kan udlede forurening. Det ønsker et flertal i Folketinget for at forhindre en forureningssag som i Fredericia, hvor 12.000 ton gødning og 2.266 ton olie i løbet af 30 minutter endte i Lillebælt, efter flere containere brasede sammen.

I dag skal virksomheder, der importerer store mængder farlige stoffer, tjekkes af det offentlige hver tredje år, og det er alt for lidt, mener Danmarks Naturfredningsforening. Dan Gødning havde ifølge en opgørelse fra politiet en fjerdedel mere gødning i tanken, end firmaets miljøgodkendelse tillod.

- Miljøreglerne er jo ikke overholdt. Og man kan undre sig over, hvorfor kommunen ikke har opdaget det ved tilsyn. Generelt skal tilsyn og beredskab forbedres kraftigt, og det ønske vil vi rejse politisk. Den her store sag må give anledning til selvransagelse, siger seniorrådgiver Lisbet Ogstrup.

TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark
TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark

Hun forklarer, at der ved sagen i februar blev udledt næsten lige så meget, som landbruget i Lillebæltsområdet ellers må udlede på et helt år.

-Vi risikerer voldsomt iltsvind i et område, der er hårdt ramt i forvejen, forklarer hun.

Et flertal bakker op om forslaget og kræver en redegørelse fra miljøministeren. Socialdemokraternes Simon Kollerup undrer sig over, hvad udledningen betyder for landbrugspakken:

- Det er en meget alvorlig sag, når der bliver udledt så meget kvælstof. Vi vil bede ministeren redegøre for, hvilke initiativer regeringen vil tage, og er ikke forskrækket ved tanken om mere kontrol, siger han.

Heldigt: Toiletbesøg reddede mands liv ved storbrand
Heldigt: Toiletbesøg reddede mands liv ved storbrand


Også DF bakker op:

- Meget tyder på, at kontrollen ikke er god nok,« siger Pia Adelsten, DF. Enhedslistens Maria Gjerding kalder det »en meget alvorlig sag for miljøet og en anledning til at opstramme reglerne.

Også De Konservative og SF er klar til at drøfte det med ministeren.


Brød miljøloven: 25 procent for meget kunstgødning i tanken

Der var mellem 2.400 og 2.800 ton for meget flydende gødning i den container, der brasede sammen på Fredericia Havn og udløste den største miljøkatastrofe i nyere Danmarks historie.

Gødningstank var overfyldt før kollaps og storbrand
Gødningstank var overfyldt før kollaps og storbrand

Ifølge den miljøgodkendelse, som Dan Gødning havde hos Fredericia Kommune, som metroxpress har fået aktindsigt i, måtte der være 10.000 ton i containeren. Men nu har Sydøstjyllands Politi, der er i gang med at efterforske sagen, fastslået, at der var mellem 12.400 og 12.800 ton i containeren.

Spildevand blev ledt direkte i Lillebælt efter storbrand
Spildevand blev ledt direkte i Lillebælt efter storbrand

Det kan man udregne, da en liter gødning vejer 1,31 kilo.

- Vi kan sige meget præcist, at der var mellem 9.500 og 9.800 kubikmeter gødning i den container, der brasede sammen. Det vil selvfølgelig kunne indgå i den undersøgelse af hændelsesforløbet, som vi nok først har færdig på den anden side af sommerferien, siger vicepolitiinspektør Peter Balsgaard.

I mailvekslingen mellem kommune og Miljøstyrelsen kan man se, at Dan Gødning mener, at ‘de reelle mængder af tankene er hemmelige’. Det undrer styrelsen.

Virksomheden har ikke ønsket at svare på, hvorfor tallene skulle hemmeligholdes.

Virksomheden har ikke svaret på, om de havde mere i tanken, end de måtte have.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

OL-atlet kan næsten ingenting: Sådan...
bt.dk
Dansk stjernerytter stopper: 'Jeg har...
bt.dk
Christian Kjær om det svære farvel...
bt.dk
Far til 14-årige og udviste Yiming:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx