Af - 13/08-14 18:07

Pædagogstuderende vil hellere have SU end lønPædagogstuderende vil hellere have SU end løn

SU i stedet praktikløn er meget velkomment, hvis det giver mere tid til at blive dygtigere. Og for mange vil det faktisk give flere penge mellem hænderne, siger de pædagogstuderendes fagforening.

storybild

Landets pædagogstuderende har intet imod at skulle på SU i stedet for at få praktikløn, siger deres fagforening. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Selv om landets pædagogstuderende kan se frem til at gå fra over 10.000 kroner i løn til knap 6.000 kroner i SU om måneden i deres praktiktid, hvis SF får sin vilje, bakker deres fagforening op om forslaget.

Det siger faglig sekretær Kim Them Simonsen fra Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS) til metroxpress. Han lægger nemlig vægt på, at det vil betyde, at de studerende fremover ikke skal regnes med som en del af arbejdskraften i daginstitutionerne og dermed får mere tid til at suge viden til sig.

Socialdemokraterne: Afskaf kvote-1
Socialdemokraterne: Afskaf kvote-1

- Vi synes, det er en fremragende ide. Det er også noget, vi selv har arbejdet for, siger Kim Them Simonsen:

- Det vil betyde, at det bliver uddannelsen, der kommer i fokus. Når vi nu er under uddannelse, er det vigtigt, at vi får de bedst mulige vilkår for at blive de bedst mulige pædagoger. Og det får vi ikke under de rammer med en lønnet praktik, der er nu.

Forslaget er et af flere tiltag, der ifølge SF skal være med til at styrke bemandingen i landets daginstitutioner.

På officersuddannelsen og politiskolen har lignende forslag om at erstatte praktiklønnen med SU tidligere vakt ramaskrig og fremkaldt advarsler om, at det ville gå ud over uddannelsens popularitet.

Sommerferien bruger man da i et auditorium
Sommerferien bruger man da i et auditorium

Kim Them Simonsen regner dog ikke med, at det samme vil ske på pædagoguddannelserne. For selv om forslaget umiddelbart ser ud til at koste de studerende penge – vel at mærke på et tidspunkt, hvor de ikke har tid til at tage et studiejob, som kan supplere SU’en – kan det komme til at gå lige modsat blandt de pædagogstuderende.

- Det vil give de studerende mulighed for at tage deres tillæg til SU’en med videre ud i praktik, hvis de for eksempel er forsørgere, siger Kim Them Simonsen.

For mens studerende kan få en lang række tillæg til SU’en, mens de læser på studiet, bortfalder tillæggene på den del af uddannelsen, som foregår i en lønnet praktik.

Her er det kvinderne, der dominerer
Her er det kvinderne, der dominerer

Og da ganske mange pædagogstuderende er forsørgere eller har ret til andre tillæg, har praktiklønnen ikke givet dem flere penge mellem hænderne. Tværtimod:

- Så det betyder faktisk, at rigtig mange studerende går voldsomt ned i indtægt, når de går fra studiet og ud i den lønnede praktik.

Også de færdiguddannede pædagogers fagforening, BUPL, støtter forslaget fra SF:

Ville hjælpe sine medstuderende: Nu risikerer han 8 års fængsel
Ville hjælpe sine medstuderende: Nu risikerer han 8 års fængsel

- Vi har drøftet både med SF og andre politiske partier, at havde et ønske om at få ændret praktikken, så det bliver en ren uddannelsespraktik og ikke en arbejdspraktik, som det er i dag, siger formand Henning Pedersen fra BUPL.

Det er dog afgørende, at for fagforeningen, at de studerende samtidig ikke bliver talt med i normeringerne på daginstitutionerne.

Pas på bolig-svindlere: De venter blot  på at snyde unge i jagten på en studiebolig
Pas på bolig-svindlere: De venter blot på at snyde unge i jagten på en studiebolig

Et tidligere forsøg på at ændre praktiklønnen til SU faldt til jorden i 2009, fordi de pædagogstuderende stadig i nogen grad skulle opfattes som arbejdskraft, fortæller Henning Pedersen:

- Og det sagde vi nej til, siger han.

Dansk studerende afviser anklager om sexkrænkelser
Dansk studerende afviser anklager om sexkrænkelser

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Trumps valgkonsulenter afsløret med...
bt.dk
Køb med hjertet uden at miste...
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Kommune har brugt flere millioner...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx