Af - 28/02-14 14:32

Man er enten mand eller kvinde. Eller lidt begge dele?Man er enten mand eller kvinde. Eller lidt begge dele?

Regeringen vil gøre det lettere at skifte køn. Men de borgerlige er skeptiske – og det er danskerne også, ifølge en meningsmåling, metroxpress fik lavet sidste år.

storybild

Transpersoner skal kunne skifte køn i deres pas op på sygesikringskortet uden at det fysiske køn følger med. Det mener venstre side af Folketinget. Her ser man to trans-modeller ved et særligt modeshow ved sidste års Kulturnat i København. (Billede: Polfoto/Gorm Branderup/arkiv)

Hvis man er født som mand, men føler sig mere som kvinde, skal det ikke være et krav, at man bliver kastreret for at få lov at få skrevet i sit pas, at man er hunkøn.

Det mener både regeringen, SF og Enhedslisten, men de borgerlige er skeptiske.

Regeringen: Det skal være nemmere at skifte køn
Regeringen: Det skal være nemmere at skifte køn

- Det kommer til at blive kønsløst, hvis man kan have køn som en kvinde, men kropsligt være som en mand. Man er nødt til at være enten det ene eller det andet. Man kan ikke være både og eller midtimellem. Med dette forslag bliver man lidt et tredje køn, og det er ikke hensigtsmæssigt, siger Mai Mercado, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, til Politiken.

- Man kan være kvinde, og man kan være mand. Og så er der nogle, der føler, at de fanget i en forkert krop. Fint nok, de kan få et kønsskifte. Men det bliver vanskeligt at håndtere, hvis man på papiret er en kvinde, men kropsligt og fysisk ikke er det, tilføjer hun.

Rød blok vil tillade mænd at føde
Rød blok vil tillade mænd at føde

I Dansk Folkeparti har de det på samme måde:

- I vores verdensbillede er der to køn: mand og kvinde. De, der er født i en forkert krop, kan få en kønsskifteoperation og derved skifte køn. Og længere er den ikke, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt til avisen.

DF: »Man kan ikke både være mand og kvinde«
DF: »Man kan ikke både være mand og kvinde«

Både Konservative og DF tager afstand fra idéen om, at det skal være lettere at skifte køn på dagen, hvor regeringen har slået fast, at den vil foreslå netop det: Såkaldt transkønnede skal kunne skifte køn rent juridisk, og dermed få nyt cpr-nummer og et andet køn skrevet i deres pas – uden at de skal igennem en kønsskifteoperation og dermed rent fysisk skifte køn.

Fremover skal man altså kunne – hvis det står til regeringen og resten af venstre side af Folketinget – have kvindelige kønsorganer, men mandligt cpr-nummer. Eller omvendt.

Danskerne er skeptiske over for forslag
Den danske befolkning er umiddelbart mere enig med højrefløjen end med rød blok i spørgsmålet, hvis man skal tro en meningsmåling, YouGov foretog for metroxpress sidste år. Dengang erklærede 40 procent sig uenige i det forslag, regeringen nu officielt er på vej med, men som allerede dengang var på tegnebrættet, mens blot hver fjerde var enig. De sidste 35 procent svarede enten 'hverken enig eller uenig' eller 'ved ikke'.

Kvindeligt cpr, mandlige kønsdele? Vi er skeptiske
Kvindeligt cpr, mandlige kønsdele? Vi er skeptiske

Alligevel bakker både SF og Enhedslisten op om regeringens forslag, som dermed ser ud til at kunne blive vedtaget i Folketinget i løbet af foråret.

- Vi mener, at det er helt rimeligt, at man får mulighed for at skifte køn rent juridisk uden at man skal lægge sig under kniven. Det ved vi, at mange transkønnede ønsker, og vi synes sådan set at det er fint, at man ikke skal lade sig kastrere for at få et andet køn i sit pas, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix til mx.dk.

SF's sundhedsordfører Özlem Cekic glæder sig også over forslaget.

Esben er blevet mere sig selv efter kønsskifte
Esben er blevet mere sig selv efter kønsskifte

- Det er meget positivt at regering langt om længe fremsætter lovforslaget der gøre det muligt for transkønnede at skifte juridisk køn. Siden regering trådte til, har SF presset på for det skulle være muligt for transkønnede at skifte cpr-nummer uden et krav om kastration, skriver hun i en mail til mx.dk, og fortsætter:

- Næste skridt håber vi bliver en fuld ligestilling af transkønnede. I dag skal man først diagnosticeres som psykisk syg før man kan få hjælp. Vi mener ikke at være transkønnede er en psykisk sygdom. Derfor bør regering få transkønnede væk fra den psykiatriske diagnose-liste i Danmark og arbejde for det i WHO-regi (verdenssundhedsorganisationen, red.). For 30 år siden blev homoseksualitet også betragtet som en psykisk sygdom. Heldigvis valgte Danmark at være et foregangsland og sikrede en ligestilling af homoseksuelle. Det mod skal vi også have i forhold til transkønnede.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Champions League-chanceorgie! Zidanes...
bt.dk
Skole forbød eleverne at fejre blå...
bt.dk
Politiet kommer med ny udtalelse om...
bt.dk
Dansk popstjerne springer ud som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx