Af - 12/02-16 04:00; Opdateret: 12/02-16 06:20

Smykkeloven har taget nul kroner fra flygtningeSmykkeloven har taget nul kroner fra flygtninge

Det er ren symbolpolitik, lyder kritikken af smykkeloven, efter opgørelse viser, at politiet ikke har konfiskeret så meget som en krone.

Bildstrecke im Grossformat »
Johanne Schmidt-Nielsen, der kritiserer smykkeloven som symbolpolitik, er ikke overrasket over, at politiet ikke har konfiskeret hverken smykker eller penge fra flygtninge. - Jeg tror, det bliver ekstremt begrænset, hvad man kommer til at se af smykkekonfiskeringer. Det skyldes, at en asylansøger må beholde sit smykke, hvis personen har et personligt forhold til det. Det tror jeg, de fleste har. Brandingekspert og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens tidligere spindoktor, Michael Ulveman, vurderer, at smykkeloven har skadet Danmarks omdømme. - Det at blive hængt ud i Financial Times, New York Times og Der Spiegel på grund af lovgivning karakteriseret som ondskab, er ikke noget, der stiller os heldigt. Dansk Folkepartis Martin Henriksen er ikke overrasket over, at smykkeloven ikke har medført konfiskationer. - Den har jo ikke fungeret i særlig lang tid, og udlændingestyrelsen har tidligere vurderet at det kun ville handle om ganske få tilfælde. Desuden blev forslaget udvandet af Socialdemokraterne og Konservative. Henrik Qvortrup er ikke i tvivl om, hvad der er hensigten med smykkeloven: - Rigspolitiets opgørelse bekræfter til fulde, at det ikke har handlet om at skaffe penge og sikre, at flygtninge ikke lever i sus og dus. Det har ene og alene handlet om at sende et signal. Marcus Knuth, Udlændinge og integrationsordfører, Venstre: - Det kommer ikke som en stor overraskelse, da den først lige er trådt i kraft, og da vi hele tiden har været klar over at størstedelen ikke medbringer store værdier.

Ingen smykker og ingen pengebeløb.

Det er bundlinjen efter at politiet, siden den omstridte smykkelov blev vedtaget 26. januar, har kunnet fratage flygtninge værdier for over 10.000 kroner, oplyser Rigspolitiet til metroxpress.

Rigspolitiet kan oplyse, at den såkaldte smykkelov ikke på nuværende tidspunkt har givet anledning til inddragelse af pengebeløb eller værdigenstande.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er ikke i tvivl om, hvad kun mener om det.

- Jeg synes, det står klart, at den her lov er et signal mere end noget som helst andet. Men jeg tror at Inger Støjberg og regeringen er udmærket tilfreds med det her, for mon ikke hovedformålet er at fortælle ude i verden, at Danmark ikke er et rart sted at være som flygtning?

TV: Norske kendte klar med helt særlig protest mod dansk smykkelov
TV: Norske kendte klar med helt særlig protest mod dansk smykkelov

Ifølge brandingekspert Michael Ulveman, som er direktør i Ulveman & Partners og var særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, har loven allerede skadet Danmarks omdømme. Men at politiet ikke har benyttet sig af den, er et plaster på såret.

- Det er klart, at det mest skadelige ville være, hvis internationale medier reporterede, at den danske stat skovlede penge ind ved at sælge værdigenstande fra flygtninge. Det ville kommunikationsmæssigt være det værste mareridt, siger han.

V-ordfører står fast: Smykker bliver ikke beslaglagt
V-ordfører står fast: Smykker bliver ikke beslaglagt

Ifølge Venstres Udlændingeordfører, Marcus Knuth, har loven været balladen værd:

- Loven ligestiller asylansøgere med danske kontahjælpsmodtagere, så ud fra et retfærdighedsprincip ja. Men derfor havde jeg da gerne været medieomtalen foruden.

Læs Henrik Qvortrups analyse af nyheden her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blachman straffer meddommer: 'Jeg vil...
bt.dk
Se listen: Her er fraværet højest på...
bt.dk
Populær DR-vært stopper på program:...
bt.dk
13 banker testet: Kassekreditten kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx