Af Tilde Liv Andersen - 02/10-17 04:00

Hver femte cyklist har denne livsfarlige vane: - Det er uacceptabeltHver femte cyklist har denne livsfarlige vane: - Det er uacceptabelt

Op mod hver femte tjekker beskeder eller sender sms'er, imens de er i fuld fart på cyklen. En undersøgelse foretaget af YouGov for BT og Metroxpress viser, at 20 procent har kigget på deres mobiltelefon på cyklen indenfor de seneste to måneder.

storybild

RB plus/PFS. Elcykel med centertræk er mest sikker. Elcykler bliver mere og mere populære herhjemme. Men før du sætter dig i sadlen med motorhjælp, er der flere ting, det er værd at tænke på. Elcykler fotograferet onsdag den 27. juli 2016 i København. Flere cykler har batteriet integreret eller skjult omkring stellet som på denne sorte cykel, hvor det sidder nede mellem benene.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) (Billede: Mathias Løvgreen Bojesen)

Tjekker du Facebook og læser sms'er, imens du er i fuld fart på cykelstien? Så er du langtfra den eneste.

En undersøgelse foretaget af YouGov for BT og metroxpress viser nemlig, at hver femte cyklist bruger deres telefon, imens de cykler, på trods af at det er både farligt og ulovligt.

Derfor skal det da også være slut nu, mener Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam:

»Ligesom det ikke er socialt acceptabelt at køre bil, når man har drukket, skal vi frem til, at det er uacceptabelt at bruge telefonen, når vi cykler,« siger Klaus Bondam.

Særligt unge cyklister har et problem, når det gælder at holde fingrene fra telefonen. Blandt de 18-29-årige er det mere end hver tredje, der har brugt deres telefon de seneste to måneder, imens de var på cyklen. 18 procent af dem gør det endda dagligt, når de cykler.

»Uopmærksomhed i trafikken er den største grund til ulykker. Hvad enten vi kører bil, går eller cykler. Og derfor skal man fokusere, når man cykler. Der er behov for, at der bliver skabt opmærksomhed på problemet, og at der kommer en adfærdsændring,« siger Klaus Bondam.

Rådet for Sikker Trafik er opmærksom på problemet og er derfor også i gang med kampagnen 'Cykl, når du cykler'. Her opfordres der blandt andet til, at man bruger to sekunder længere på at orientere sig i kryds og holde sig ekstra opmærksom. For i værste fald kan det få fatale konsekvenser.

»Det er uden diskussion, at hvis du taler i mobiltelefon eller kigger på den, mens du cykler, så har du høj risiko for at køre galt – og så er der den anden ting med, at det faktisk er forbudt,« siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef for Rådet for Sikker Trafik.

Sådan mener politikerne, vi løser problemet:

Kristian Phil Lorentzen, transportfordfører for Venstre:

»Jeg har bedt om, at vi på næste møde i Færdselssikkerhedskommissionen tager begrebet 'mental uopmærksomhed i trafikken' op at vende. Der er ingen tvivl om, det er farligt at bruge telefonen på cyklen, og der er mange ulykker, der skyldes uopmærksomhed. Der har været et stærkt fokus på bilister, men det er også et kæmpe problem blandt cyklister. Jeg oplever, at mange kører alt for hensynsløst, når de kører i København. Høj musik og meget afsondret, og folk der sms'er eller snakker i telefon i stedet for at holde øjne på trafikken. Jeg vil gerne drøfte sagen med Dansk Cyklistforbund. Jeg tror, vi skal satse på at ændre holdninger, så cyklisternes adfærd bliver mere hensynsmæssigt. Specielt i storbyer er der for mange cyklister, der begår ulovligheder. Vi skal have mest mulig cyklisme, men de skal kører ordentligt.«

Kim Christiansen, transportordfører for Dansk Folkeparti:

»Det er hul i hovedet at cykle med en telefon. Man kan sige, når man ser, hvordan cyklisters adfærd er i København, så tror man jo, at de er ude på at slå sig selv ihjel. Cyklistforbundet har en kæmpe opgave foran sig, i forbindelse med at oplyse om det her problem. Samtidig med at man sidder på Facebook, så har man også høj musik i ørerne. Jeg mener, man burde gå samme vej med musikken og begynde at dele bøder ud for det. Det er desværre bare ikke en opgave, som politiet prioriterer.«

Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokratiet:

»Det er hamrende farligt, når man ikke er opmærksom på vejen og på trafikken. Sms'er på cyklen er uacceptabelt. Det, der giver mest mening, er at oplyse folk om farerne, og lave en kampagne. Cyklistforbundet gør det lidt allerede, men det skal være endnu mere. Det ville være passende at tænke mere opsyn, men sagen er jo, at politiet har knappe ressourcer, så vi skal ikke prioritere politiet i det her.«


Det blev der spurgt om: 'Har du, inden for de sidste to måneder, talt i mobiltelefon eller kigget på din mobiltelefon, mens du cyklede? F.eks. læst/send en sms eller lignende?'

Ud af de 807 repræsentativt udvalgte svarede 20 procent ja.

I aldersgruppen fra 18-29 var det 42 procent, der har brugt sin telefon, mens de har cyklet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sjællandsk kvinde vandt endelig: 'Jeg...
bt.dk
Jeg havde to magiske tal i min...
bt.dk
Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Læge kiggede stortalent i øjnene, da...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx